Előkelő helyen végeztünk ivásban

2017.12.04. 18:36

EU-s összehasonlításban elég sok pénzt költ a magyar lakosság alkoholra: tavaly csak a balti országok, Csehország és Lengyelország lakossága költötte a jövedelmének nagyobb részét alkoholra a magyarnál, derül ki az Eurostat friss adataiból.

Az ábrán látszik, hogy Észtországban költik az emberek a legtöbbet alkoholra, a pénzük 5,6 százalékát, az észteket követik a lettek (4,8 százalék), a litvánok (4,2 százalék), a csehek és a lengyelek (3,6). Magyarország 2,9 százalékkal lett hatodik a listán, de az emberek arányosan Finnországban a jövedelmük pont ekkora részét költötték alkoholra.

Az Európai Uniós átlag 1,6 százalék lett, ami nagyjából 130 milliárd eurónyi kiadást jelent: ez a teljes EU-s GDP 0,9 százalékát teszi ki, egy főre jutó átlagban pedig 250 eurónyi (kb. 78 400 forintnyi) költés jön ki. Ez körülbelül annyi pénz, amennyi az EU-ban az emberek gyógyszerekre és háztartási berendezésekre költenek átlagosan évente.

A legkevesebb pénzt arányaiban Spanyolországban (0,8 százalék), Olaszországban (0,9 százalék), Ausztriában (1,3 százalék), Portugáliában (1,4 százalék) és Németországban (1,5 százalék) költötték az emberek alkoholra.

2006 és 2016 között uniós átlagban az alkoholra fordított kiadások aránya nem változott jelentősen a legtöbb tagállamban: a legnagyobb növekedés Ciprusban és Csehországban volt (0,4 százalékkal nőttek a kiadások), a legnagyobb csökkenés pedig Litvániában, ahol 5,2 százalékról 4,2 százalékra csökkent az alkoholra költött pénz aránya.