Venezuela pénzfegyverkezésbe fogott

2017.12.04. 16:49

A venezuelai elnök bejelentette, hogy tervet dolgoznak ki egy kriptopénz kibocsátására, amelynek az olaj, arany és gyémánt-tartalék lesz a fedezete. Szavai szerint a „petro” segíteni fog az olajban gazdag országnak, hogy felvegye a harcot az Egyesült Államok „blokádjával” – írja a Dw.com.

„Az új pénz lehetővé teszi majd, hogy az ország gazdasági és társadalmi fejlesztése érdekében a nemzetközi finanszírozás új formáit vegyük igénybe” – közölte  Nicolas Maduro szokásos vasárnapi televíziós nyilatkozatában.

Nicolas Maduro
Nicolas Maduro
Fotó: Bloomberg / Getty Images Hungary

Az elnök szerint egy technológiai, közgazdasági, költségvetési és pénzügyi szakértelemmel rendelkező, 50 főből álló csapatot állítanak össze. Az ő feladatuk lesz kidolgozni, hogyan vezethető be a petro névre hallgató kriptovaluta.

Nicolas Maduro bejelentése kitért arra is, hogy az új pénz mögött álló blokklánc-technológia számára az Oktatási, Tudományos és Technológiai Minisztérium dolgozza ki a megfelelő szervezeti, politikai és jogi kereteket. A petro fedezetét az ország arany, olaj, gáz – és gyémánt tartalékai biztosítják.

Az ellenzéki vezetők komolytalannak minősítették a bejelentést és leszögezték: az ilyen döntésekhez kongresszusi jóváhagyásra van szükség. Nicolas Maduro kormánya régóta próbálja kiemelni az országot abból a gazdasági hanyatlásból, amely az olaj világpiacának összeomlása után következett be. Azok a szankciók, amelyeket az Egyesült Államok időközben politikai okokból bevezetett, rendkívüli mértékben megnehezítették, hogy a nemzetközi pénzpiacon az ország hiteleket vegyen fel és külföldi devizához jusson.

A petro létrehozásáról szóló bejelentést különösen érdekessé teszi, hogy a világban a blokklánc-technológia és a kriptovaluták, így a bitcoin iránti érdeklődés határozottan nő. A bitcoin értéke a januári, hozzávetőleg 700 amerikai dollár értékéhez képest e hónapban már meghaladta a 11 ezer dollárt. Az európai országok és az Egyesült Államok központi bankjai azonban óvnak azoktól az esetleges hosszú távú kockázatoktól, amelyeket a kriptovaluta a pénzügyi piacokra jelent.

Maduro  nemrég elismerte, hogy az állam nem tudja tovább finanszírozni a hiteleit.  Venezuelának összesen nagyjából 65 milliárd dollárnyi adóssága van, leginkább amerikai befektetők felé, de Kína és Oroszország felé is van tartozása.

Venezuela már jó ideje komoly humanitárius és gazdasági válságban van, az országban élelmiszer- és gyógyszerhiány van, amit kapni lehet, annak az ára az egekbe szökött, az ország valutája pedig az óriási infláció miatt már szinte semmit nem ér. Mindez politikai válsághoz és folyamatos tüntetésekhez vezetett, a kormányellenes és kormánypárti tüntetők rendszeresen összecsapnak egymással, a rendőrséggel és a hadsereggel, a válságnak pedig egyre több halálos áldozata van. Arról, hogy hogyan jutott ide a szinte az egész világgal hadakozó dél-amerikai ország,  itt írtunk részletesebben