Tényleg átvesz a Lidl egy rakat CBA-t

2017.12.12. 17:56

Mégiscsak kiszállt  Baldauf László, számos boltját most végül a Lidl veszi át, derül ki a GVH honlapjáról. Azt már korábban is híresztelték, hogy a kormánnyal is különösen jó viszonyban lévő milliárdos lassan nyugdíjba megy, de most számos körülmény felgyorsíthatta a döntését. 

A döntés a következő üzleteket érinti: 

  • a budapesti Rákóczi úton lévőt
  • a Ferenciek terén lévőt
  •  Máriaremeteit
  • a CBA-Aranyherceget,
  • egy veresegyházi,
  • egy szadai
  • és egy ürömi boltját.

A GVH az üzemeltetési jogok megvételét engedélyezte a Lidlnek, tehát ha a bolthelyiségek mondjuk Baldauf tulajdonában voltak, akkor ezek lehet, hogy ott is maradnak.  Mindenesetre arra mérget vehetünk, hogy a Lidl Lidl boltokat fog üzemeltetni, nem CBA-kat. 

Baldauf egyébként egy hete még hosszasan tagadta, hogy egyáltalán át akarná adni az üzleteket. a Független Hírügynökségnek azt magyarázta, hogy "semmit nem adok el", illetve:

Részletekbe nem szeretnék bocsátkozni, de azt muszáj leszögeznem, hogy semmit nemkívánok eladni, nincs és nem is volt ilyen tervem.

Mára viszont már GVH hitelesítette ezeket ügyleteket, az üzemeltetési jogokat mégiscsak el akarhatta adni.

A háttérben több ok állhatott. Egyrészt a plázastop miatt a nem baráti kiskereskedelmi cégeknek elég nehéz új nagy boltot nyitnia, sokszor teljesen lehetetlen. Emiatt most még többet érnek a már meglévő boltok.

Másrészt hiába próbálja a kormány egészen megdöbbentő módokon előnybe helyezni a CBA-t a kiskereskedelmi versenyben, csak nem akar összejönni az áhított piacszerzés, az emberek nálunk is szeretnek inkább nagyobb és olcsóbb hipermarketekben bevásárolni. De például a vasárnapi zárvatartást a népszerűségvesztés miatt gyorsan visszavonták, vagy úgy néz ki, hogy a minimálbéremelést is kisebb boltok szívták meg jobban, emlékeztetett még a Portfolio.hu

Emellett könnyen lehet, hogy nincs az a kormányzati támogatás, ami mellett a CBA igazán ésszerűen működhetne bármilyen versenyben. Például a CBA franchise-rendszerben működő boltjainál ugyanis egyes tulajdonosoknak alapvetően eltértek az érdekeik. Például egyeseknek voltak jól menő boltjaik, így ők abban voltak érdekeltek, hogy a haszon inkább a boltoknál csapódjon le, mások a nagykercégben voltak inkább benne, vagy épp a franchise-díjakat emelték volna. Vagy a CBA-franchise egyébként kiugróan sokféle bolttípussal operál, az is némileg furcsa a szektorban. 

Poltikailag is kényes az ügy, hiszen Baldauf ezen lépésvel most pont a kormány céljaival ellentétesen változhatnak a tulajdoni arányok a kereskedelemben, vagyis csökkenhet a hazai tulajdonú boltok aránya. Pedig Baldauf eddig az Orbán-kormány minden lépését támogatta, ahol csak tudta:

  • teljes mellszélességgel kiállt a boltok vasárnapi zárvatartása mellett, mondjuk jelentős részben ő is akarta az egészet
  • támogatta, hogy a kereskedelem 60-65 százalékban magyar tulajdonban legyen;
  • a CBA dolgozóit arra buzdította, hogy menjenek ki a békemenetre;
  • az irodáját pedig egy Orbán Viktorral készült közös képe díszíti, akit a XXI. század legnagyobb politikusának tart.