Bejött az élelmiszeripari áfacsalás ellen az ekáer

2017.12.13. 08:02

Jelentős eredményeket hozott az élelmiszeriparban az áfacsalások visszaszorításában az elektronikus közúti áruforgalom-ellenőrző rendszer (ekáer) - írja a Magyar Idők iparági szakértőkre hivatkozva.

A lapnak agrár-élelmiszeripari szakemberek azt mondták, a zöldség-gyümölcs ágazatban közel 40 százalékos volt a feketegazdaság aránya, ez mostanra a felére csökkent, és az áruforgalom ellenőrzése megszüntette a külföldi fiktív árumozgatásokat.

Korábban a boltok polcain található UHT-tejek 85 százaléka külföldről származott, a gyanúsan olcsó áruk pedig vélhetően feketeimport útján jutottak a kiskereskedelembe. Mára, többek között az ekáernek köszönhetően, megfordult ez az arány: tavaly a tartós tejek 83 százaléka már magyar feldolgozóktól származott.

A húsiparban az elmúlt években két lépcsőben csökkent az áfa, még így is jutott piactisztító szerep az ekáernek az ágazat képviselői szerint. A húsiparban korábban olyan magas volt a feketézés aránya, hogy a legálisan tevékenykedő üzemek működését fenyegette, ezért bár az ekáer-rendszer bizonyos elemei megnehezítik a vállalkozások munkáját, összességében pozitív a hatása.

A magyar ekáer-rendszer miatt nemrég indult kötelezettségszegési eljárás, amit a magyar kormány úgy kommunikál, hogy az EU a teljes koncepció ellen indított támadást. A valóságban azonban a Bizottság a határátlépéseknél kötelező adminisztráció egyszerűsítését kérte Magyarországtól, nem akarja eltörölni az ekáert.