Októberben nagy menetelésben volt az építőipar

2017.12.15. 12:57

Az októberi adatok szerint az építőipar termelése 38,1 százalékkal növekedett az előző év azonos időszakához viszonyítva – írja közleményében az ingatlan.com

A szektoron belül a lakásépítéseket magában foglaló épületépítéseknél 27,3 százalékos volt a növekedés, az egyéb építményeknél pedig 51,7 százalékos emelkedés történt októberben. A kedvező adatokat produkáló ágazat helyzetén javíthat az is, hogy 20 milliárd forintos pályázati forrás nyílik meg az ágazat szereplői számára, ebből pedig technológiai fejlesztéseket és kapacitásbővítést hajthatnak végre.

A közlemény szerint ez a megoldás azt is jelenti, hogy új utakra lép a munkaerőhiánnyal sújtott szektor. Erre szükség is van, hiszen a lakásépítési szegmens egyre közelebb kerül a kedvezményes 5 százalékos áfakulcs kivezetését jelentő 2019. végi időponthoz. A támogatás segítségével növekedhet a piaci szereplők hatékonysága és termelékenysége, és ugyanakkora kapacitással több építési megbízást lehet majd teljesíteni az elemzés szerint. 

Az adatokból egyébként az is látszik, hogy a kereslet adott: az építőipar rendelésállománya október végén 113,3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi szintet. Az egyéb építményeknél 156,7 százalékkal, a lakásépítéseket magukban foglaló épületépítéseknél pedig 39,3 százalékkal volt magasabb az október végi rendelésállomány az egy évvel korábbinál.