Jogellenesen srófolta fel az árakat a Lufthansa?

2017.12.28. 14:58

A német versenyhivatal meghallgatásokat tart, mert ismételten bírálatok érik a Lufthansát, hogy a légitársaság az Air Berlin csődje után indokolatlanul nagy mértékben emelte árait – írja az MTI.

A kartellhivatal nem fogadja el a Lufthansa érvelését, hogy nem a légitársaság emelte az árakat, hanem egy számítógép vezérelte rendszer automatikusan a növekvő kereslethez igazította a tarifákat. "A társaságok nem bújhatnak algoritmusok mögé.

Ezeket végül is nem a Jóisten írja mennyekben

- mondta Andreas Mundt, a kartellhivatal elnöke a Süddeutsche Zeitungnak. Az elnök nem vitatta, hogy egy piacgazdaságban a szűkülő kínálat változatlanul erős kereslettel párosulva áremelkedéshez vezet. A kérdés az, hogy a Lufthansa túllépett-e azon a határon, amikor már az erőfölénnyel való visszaélésről, mértéken felüli áremelésről van szó. A hivatal most ezt vizsgája - mondta Mundt.

A hivatal a meghallgatások eredményétől teszi függővé, hogy indít-e hivatalos eljárást az ügyben. Carsten Spohr, a Lufthansa vezérigazgatója visszautasította a vádakat, és azzal érvelt, hogy az áremelést főleg a belföldi járatok esetében a kínálat csökkenése indokolja. "A korábban az Air Berlin flottájához tartozó 140 gépből 90 a földön vesztegel, és a Lufthansának nincs elég gépe, hogy megbirkózzon ezzel a rendkívüli helyzettel" - mondta Spohr. Hozzátette: januárban szerinte már csökkenni fognak a tarifák, már csak azért is, mert a konkurensek, így az EasyJet új belföldi járatokat indít Németországban.