Csalók adhattak el kétes eredetű húst a Zádor-Hús nevében Írországban

2018.01.08. 16:04

Erős a gyanú, hogy valakik a Zádor-Hús Kft. nevében Írországban élő magyaroknak kezdtek nagy tételben hús- és más termékeket kiszállítani. Bár az első szállítmányt lefoglalták Angliában a vámon, a másodikat végül a helyi higiéniás szabályok megszegésével egy hét csúszással sikerült kiszállítani. A szállítmányban a beszámolók alapján olyan termékek is voltak, amelyeket a Zádor-Hús nem is forgalmaz.

A történet december elején kezdődött, amikor az Imnews.ie nevű oldal kiszúrta a Zádor-Hús Írországban nevű Facebook-oldalt. Az oldal úgy tudja, hogy a cég elzárkózik a Facebook-oldaltól, és azt sem tudják, hogy az azóta megszűnt oldalt ki üzemeltette.

A karácsony előtti megrendelések alapján az oldal információi szerint 495 megrendelést vettek fel és 5 tonna húskészítmény kiszállítására készültek. A rendeléseket két partnercég, a Delivery King, és a Viking Transport Ireland szállította ki. A cikk szerint a cégek szállítottak ki 5 napja lejárt virslit, tescós uzsonnás zacskóban érkezett véres és májas hurkát, és jelöletlen zacskóba érkező sertéskarajt is.

A Facebook-oldalon elérhető volt egy árlista, amin sok olyan termék szerepelt, amit a Zádor-Hús nem forgalmaz Magyarországon (belsőségek, szárnyas, szaloncukor). A cikk szerint a Summa Meat Kft.-től is származtak kiszállított termékek, ezeken volt jelölés. Ez a cég ugyanakkor a hivatalos adatok alapján nem végez importőri tevékenységet, ráadásul azokon a termékeken, amiken a cég neve szerepelt, filctollal át volt húzva, hogy milyen terméket tartalmaz a csomag.

Az oldal cikkére később reagált Gál Róbert, a Viking Transport Ireland tulajdonosa. Azt írta, hogy Goldfinger László személyes megkeresésére vállalta el a kiszállításokat, de nem tudott arról, hogy egyes termékeknek lejárt volna a szavatossága. "Amit a képen láthattak hurkát, kolbászt és fagyasztott karajt tescós csomagolásban az nem »zádoros« termék volt, hanem állatorvosi pecséttel ellátott, számlára vett friss ír sertésből készültek. A jövő évben újra elérhető lesz majd a hurka és kolbász, amit hivatalosan fogok gyártani és szállítani mint »Homemade Glutenfree Product«. Ez csak felmérés volt a részemről, hogy lenne-e rá kereslet. Mivel nagy volt rá az érdeklődés, így a továbbiakban kizárólag csakis hivatalosan, engedéllyel rendelkezve fogok tovább csinálni" - írta.

Zádor-Hús Kft.-nek elküldük a kérdéseinket. Azt kérdeztük, hogy

  • a Zádor-Hús Kft. hivatalosan szervezett-e kiszállításokat Írországban?
  • rendelkezik-e a cég forgalmazói engedéllyel Írországban?
  • az Írországban forgalmazott termékeik rendelkeznek-e helyi hatósági engedélyekkel?
  • tudnak-e a fent említett Facebook-oldalról, és arról, hogy a Zádor-Hús nevében olyan termékeket is adtak el Írországban, amiket a cég itthon nem forgalmaz?
  • amennyiben nincs közük az említett oldalhoz, terveznek-e jogi lépéseket tenni az oldal üzemeltetői ellen?

A válaszokat amint megkaptuk, közöljük.