Nagyon jó a világgazdasági környezet

2018.01.22. 15:46

Megint megemelte az IMF a növekedési előrejelzéseit, idénre és jövőre is 0,2 százalékponttal, írja az MTI. Így 3,9 százalékos átlagos globális gazdasági növekedéssel számolnak idénre és jövőre is. A részeltesebb, országos szintű adatokkal egyébként várhatóan áprilisban fog jelentkezni a szervezet. 

Szerintük rövid távon a kedvező és a kedvezőtlen hatások mostanában nagyjából kiegyenlítik egymást. A világgazdaság élénkül, gyorsult is az infláció, amit ellensúlyoz, hogy a központi bankok fokozatosan emelik az alapkamatot, ami visszafogja a gazdaságot a túlhevüléstől.

Az euróövezetnél az IMF 1,9 százalékról 2,2 százalékra javította az idei, és 1,7 százalékról 2 százalékra módosította a jövő évi növekedési vonatkozó várakozását. 

AZ USA GDP-növekedése a tavalyi 2,3 százalék után idén az októberben várt 2,3 százalék helyett 2,7 százalékkal, jövőre pedig 1,9 százalék helyett 2,5 százalékkal bővülhet. Döntően az adócsökkentéseik miatt ugorhatnak épp nagyobbat.

A Független Államok Közösségének (FÁK) együttes GDP-je a tavalyi 2,2 százalék után idén is 2,2 százalékkal nő, jövőre pedig 2,1 százalék lesz a gazdasági növekedés.

Kínában a növekedés fokozatos lassulására számítanak, a tavalyi 6,8 százalék után az idén 6,6 százalékkal, jövőre 6,4 százalékkal nő a GDP. Indiánál viszont pont fordítva: a tavalyi 6,7 százalék után az idén 7,4 százalék, jövőre 7,8 százalék lehet a gazdasági növekedés szereintük.  Az IMF szerint Brazília, miután tavaly kilábalt a gazdasági válságból és 1,1 százalékkal nőtt a GDP-je, idén 1,9 százalékkal, jövőre pedig 2,1 százalékkal növekszik.

Az olajár szerintük idén 11,7 százalékkal emelkedik, jövőre 4,3 százalékkal csökken, úgyhogy idén 59,9 dolláros, jövőre 56,4 dolláros átlagos olajárat saccolnak. Az infláció a fejlett orsázgokban a tavalyi 1,7 százalék után idén 1,9 százalék, jövőre 2,1 százalék lesz a becsléseik szerint.