Jó hír a lakáskeresőknek: újra csak egyszámjegyű az áremelkedés

2018.01.29. 10:16

A lakáspiacon 2017-ben folytatódott az áremelkedés, de az is látható, hogy az új lakások nagyobb mértékben drágultak, mint a használtak – derül ki az ingatlan.com elemzéséből. A legfrissebb KSH-adatok szerint ugyanis országos átlagban az új lakások ára 12,2 százalékkal volt magasabb 2017 harmadik negyedévében, mint egy évvel korábban és azóta is nőttek az árak éves összevetésben.

A KSH legfrissebb adatai szerint a használt lakások a múlt év harmadik negyedévében 8,4 százalékkal drágultak az előző év azonos időszakához képest. Ehhez hasonlóan alacsony drágulásra a használt lakásoknál utoljára 2014 utolsó negyedévében volt példa. 

Az új lakások nagyobb mértékű (12,2 százalékos) drágulásában szerepet játszik, hogy a korábbi években hiány volt az új lakásokból, valamint hogy az új lakások építésének költsége az utóbbi időszakban a munkaerőhiány és az építőanyagok iránti megnövekedett kereslet miatt jelentősen emelkedett. Az elemzés szerint az idén és jövőre évente legalább 20-25 ezer új lakás kerül átadásra, ennek több mint felét eladási céllal építik a vállalkozók.

A közlemény szerint a legnépszerűbb méretű, 50-70 négyzetméteres új lakások átlagos négyzetéterára január közepén Budapesten 673 ezer forint volt. Győrben 337 ezer forintnál járt ugyanennek a kategóriának az átlagára, Debrecenben és Szegeden pedig 396 ezer illetve 383 ezer forintba került egy-egy négyzetméter.

Bár országos szinten nőtt az adásvételek száma 2017-ben, a fővárosi piacon már stagnálás látható, mert a budapesti piacon sok új lakás jelent meg, de a használt lakások piacán a kínálat nem bővül a korábbi évekhez hasonló mértékben és ez a két tényező kiegyenlítheti egymást. A 2015-2017 közt megfigyelt 15-20 százalékos éves szintű áremelkedés mértéke 2018-ban már jóval szerényebb lehet, mert ilyen drágán már egyre kevésbé vásárolnak lakást az emberek.