A német Aldi bérlakásokat épít az áruházak tetejére

2018.02.03. 10:46

Túl nagy luxus pusztán földszintes hodályokat építeni a drága építési telekre, ha már úgyis van ott egy áruházat, lakásokat is építhetnénk a tetejére – gondolta az Aldi, és ebből a jelek szerint most valóság lesz: a német diszkontlánc Berlinben 2000 lakást épít az áruházai tetejére.

Méghozzá meglehetősen versenyképesnek hangzó áron. Jörg Michalek, a cég menedzserre azt mondta a Weltnek(ezt a magyar sajtóban a HVG szemlézte először), hogy a lakások többségében 10 Euró lesz egy négyzetméter bérleti díja. Az apartmanok harmadát ennél is olcsóbbra tervezik: a berlini szociális bérlemények árszintjéhez alkalmazkodva azokban 6.50 lesz egy négyzetméter. Ez magyar áron 2000 forint, vagyis egy 50 négyzetméteres ingatlan havi díja 100 ezer forint lenne – ez az elszállt budapesti albérletárakhoz képest is nagyon-nagyon jónak számítana. Most Berlinnek a kevésbé keresett negyedeiben is legalább 12-14 Euró a bérlet.

Az első, 50 lakásos ráépítés Lichtenbergben már jövőre elkészülhet, egy másikat NeoKöllnbe terveznek, összesen pedig 2000 berlini lakásban gondolkodnak, majdnem mindet az S-bahnon belüli gyűrűben. Kereslet várhatóan lesz az Aldikra épülő bérlakásokra: az alacsony árak mellett ezt valószínűsítik a demográfiai trendek is: az előrejelzések szerint 2030-ig 300 ezer fővel fog nőni Berlin lakossága.