Jogellenes volt a Zsolnay elleni önkormányzati puccskísérlet

2018.02.13. 15:20

A Zsolnay-porcelángyár értékes márkanevét iszonyatos energiákat mozgósítva próbálja évek óta megszerezni a pécsi fideszes önkormányzat a jelenlegi többségi tulajdonostól. Az egyik fő irány bevált módszer lett volna: hogy valahogy felszámolják a céget, és az értékes elemeket – ezen belül főleg a márkanevet – átmentse az önkormányzat általa jobban kedvelt szereplőnek, erről itt olvashat bővebben. 

A másik erős irány egy szabályos kis puccskísérlet volt azzal az egyszerű ötlettel, hogy ha elcsábítják a cég összes képzett dolgozóját egy ellen-Zsolnayhoz (Ledina Kerámia Kft.), akkor becsődöl majd magától is. Páva Zsolt fideszes polgármester egyebek mellett például levéllel győzködte a dolgozókat, amit a Szabadpécs.hu-n meg is nézhet.

Most még arról ír a lap, hogy az ellen-Zsolnayhoz átcsábított több mint 110 dolgozó tömeges felmondását szabálytalannak mondta ki a bíróság, nem álltak fenn azok az okok, amikre hivatkoztak a törvény előtt. A dolgozóknak csak 23 millió forintot kellene kifizetniük kártérítésként, ami fejenként 200 ezer forint, de ez is okozhat gondot egy-egy családnak. Azt nem tudni, hogy a Ledina Kerámia és legújabb néven futó (Pannon Porcelán Kft.) másik ellen-Zsolnaynál  átvállalják-e a dolgozók büntetését, sokan ugyanis náluk is felmondtak inkább azóta.

Ahogy az is kérdéses, hogy az önkormányzat átvállalja-e a büntetést, Páva Zsolt polgármester ezt ugyanis megígérte, ám a ledinások korában azt állították, hogy az önkormányzat nem fog fizetni egy petákot se. 23 milió forint nem lenne óriási pénz, azonban Páváék lényegében csődbe kormányozták a települést, egy év alatt legalább 7,5 milliárdos hiányt tudott összehozni a fideszes vezetésű Pécs.

Érdekes egyébként még Csizi Péter pécsi országgyűlési képviselő szerepe is. Ő ugyanis egyfajta bónuszként a Parlamentbe is elutaztatta azokat a befűzött dolgozókat, akik az akkor még a pécsi önkormányzat cégének számító Ledina Kerámiához mentek át a megszervezett tömeges felmondás során.