Tárt karokkal várják a magyar informatikusokat Németországban

2018.02.14. 14:01 Módosítva: 2018.02.14. 14:14

A gazdaság digitalizációjával párhuzamosan rohamos ütemben létesülnek új munkahelyek Németországban, de az infokommunikációs szektorban továbbra is több mint 50 ezer a betöltetlen munkahelyek száma – írja az MTI.

Az informatikai és a távközlési ágazat tavaly 45 ezer új munkahelyet teremtett Németországban, ami a valaha elért legnagyobb növekedés - jelentette be szerdán Berlinben Achim Berg, az ágazat szakmai képviseleti szervezete, a Bitkom elnöke. A Bitkom bizakodó az idei kilátásokat illetően is, mintegy 42 ezer új munkahely létrejöttére számít az ágazatban. Az elmúlt öt évben 150 ezren találtak munkát az infokommunikációs szektorban, de mintegy 55 ezerre tehető a betöltetlen munkahelyek száma.

Achim Berg szerint meg kellene könnyíteni a képzett külföldi informatikai szakemberek munkavállalását. Elmondta: az ágazat vállalatainak a forgalma tavaly 2,2 százalékkal 161,3 milliárd euróra emelkedett, az idén pedig ennél valamivel kisebb, 1,7 százalékos növekedésre, 164 milliárd euró forgalomra lehet számítani.

Mondja el véleményét az Index tematikus Facebook-oldalán! Csatlakozzon!