A magyar cégvezetők nem igazán féltik a robotoktól a munkahelyeket

2018.02.16. 09:30

Bár a kkv-vezetők 55 százaléka gondolja, hogy az automatizációs megoldások olcsóbbak, mint az élő munkaerő, csak 5 százalékuk számít arra, hogy az automatizáció miatt csökken majd a munkahelyek száma – derül ki a a Budapest Bank kutatásából, amelyben 400 cégvezető véleményét kérték ki.

A kutatásról beszámoló Világgazdaság cikkéből kiderül, hogy a magyar kkv-k egyelőre elég keveset költenek digitális átalakulással kapcsolatos fejlesztésekre: az elmúlt három évben konkrétan a 200 millió és 15 milliárd forint közötti éves árbevétellel rendelkező cégek negyede költött kétmillió forintnál többet digitális fejlesztésre.

Pepper, a japán Mizuho bank emberszabású munkatársa
Pepper, a japán Mizuho bank emberszabású munkatársa
Fotó: Bloomberg / Getty Images Hungary

A tervek szintjén már komolyabban veszik a cégek a dolgot, ugyanis a következő öt évben a cégek 40 százaléka lényegesen többet szándékozik digitalizációra fordítani, ötödük pedig teljes cégátalakítást tervez.

Egyelőre a kkv-k alig több, mint fele használ szoftveres támogatást a vállalati működés legalább egy területén, 44 százalékuknál pedig egyetlen funkciót sem támogat ilyen megoldás. A leginkább digitalizált területek a pénzügy, az ügyfélkezelés, az értékesítés és a beszállítói kapcsolatok, a legkevésbé a marketing és a HR-funkciók használnak üzleti alkalmazásokat.

Szűts Ildikó, az Országos Humánmenedzsment Egyesület (OHE) elnöke a lapnak elmondta, hogy bár nagyon tőkeigényes a digitalizáció, de a segíthet a munkaerőhiány enyhítésében.