Fordulat az ingatlanpiacon: egyre nehezebb eladni az új lakásokat

2018.03.02. 08:47

Fél évre nőtt az új építésű lakások átlagos értékesítési ideje Budapesten – írja a Világgazdaság az Ingatlan.com adatai alapján. A cég szerint megfordultak az értékesítési mutatók, most vidéken kelnek el a gyorsabban a lakások, és bár a fővárosban is tovább élénkült a kereslet, a kínálatot már kimazsolázták a vevők.

Akár fél évvel is módosul egy-egy lakónegyed-építési projekt átadásának tervezett határideje: a fejlesztők sokat várnak a kivitelezőkre, de egyre többet kell várni a vevőkre is. Az újlakás-piaci szereplők a sok csúszás miatt abban bíznak, hogy a kormány meghosszabbítja az eredetileg 2019 végéig tervezett kedvezményes lakásáfa-időszakot. (Hogy ez megtörténik-e, arról egyelőre nem kommunikál egyértelműen az nemzetgazdasági tárca.)

Ezt jelzi az Ingatlan.com szakértője szerint, hogy gyakorlatilag hiányoznak a kínálatból a 2020-ra vagy későbbre ütemezett új lakások. Balogh László azt mondta a lapnak, tavaly ilyenkor már javában hirdették a fejlesztők a 2019-es átadású ingatlanokat, vagyis időarányosan már ott kellene lennie a kínálatban több száz, két év múlva használatba vehető lakásnak. A KSH adatai szerint városokban és községekben növekedtek a legnagyobb mértékben a lakásépítések, Budapesten viszont kevesebb lakás épült tavaly, mint 2016-ban. Ebben szerepe lehet a jelentős munkaerőhiánynak az építőiparban. 

Az érdeklődés továbbra is magas a portál adatai szerint, a kereslet és a kínálat azonban valahol elcsúszik egymás mellett, minden településtípusnál növekvő értékesítési idő látszik:

Budapesten egy év alatt 120 napról 183 napra, a megyei jogú városokban pedig 126-ról 166 napra nőtt egy-egy lakás eladási ideje.

A legkisebb volumenű növekedés a többi város kategóriájában mutatkozik, ahol idén már 36 nappal kell több egy-egy tranzakció létrejöttéhez. Ebben a szegmensben 165 nap alatt kelnek el most az új építésű lakások.