Elindult az MNB fintech-piacot segítő kezdeményezése

2018.03.20. 11:36

Elindult az MNB Pénzügyi Innovációs Platformja, amellyel az új fintech kezdeményezések biztonságos, a pénzügyi stabilitás megőrzésével történő elterjedését akarja támogatni a pénzügyi piacokon – olvasható a jegybank közleményében.

Az új kezdeményezést Windisch László, a jegybank felügyeleti alelnöke és Szombati Anikó ügyvezető igazgató kedden szakmai konzultáción mutatta be fintech cégek, pénzügyi intézmények és érdekképviseletek vezetőinek. 

Az MNB 2017 folyamán átfogó kutatást végzett a fintech innovációs piaci folyamatok felmérésére. Első körben a pénzügyi innovációkkal kapcsolatos hozzáállás áttekintése a bankokra, fintech cégekre, kockázati tőketársaságokra és a fogyasztókra terjedt ki, majd a jegybank a biztosítókat, pénztárakat és pénzügyi közvetítőket is bevonta a kutatásba. A közlemény szerint a felmérések igazolták: a hazai pénzügyi közvetítőrendszerben keresleti és kínálati oldalon is jelentős igény van az innovatív pénzügyi szolgáltatások biztonságos alkalmazására.

A fenntartható felzárkózást segítő innovatív ötletek megvalósulását egy, az MNB honlapján keddtől már elérhető Pénzügyi Innovációs Platform (Innovation Hub) támogathatja, később pedig egy Pénzügyi Innovációs Tesztkörnyezet (Regulatory Sandbox) is felállítható itthon. 

A honlap információs tárházként szolgál, illetve az MNB iránymutatásokkal nyújt segítséget a fintech-piac szereplői számára az újításaikkal kapcsolatban felmerülő pénzügyi tárgyú jogi kérdések tisztázására. Időközben megkezdődött a fintech témakörben aktív, tapasztalatokkal rendelkező külföldi társhatóságokkal való kapcsolatfelvétel is, így a felület nemzetközi kooperációs platform feladatokat is elláthat a jövőben.

A fintech, vagyis az informatikai újításokat kihasználó pénzügyi megoldások révén javítható a pénzügyi szektor költséghatékonysága és versenyképessége. Az innováción keresztül történő hatékonyságnövekedés pozitívan hathat a pénzügyi stabilitásra, az intézmények működésére, s a pénzügyi termékek, szolgáltatások felhasználói számára is előnyökkel járhatnak. Így érdemben támogathatja a fenntartható gazdasági felzárkózást is – állítja az MNB.

A jegybank szerint megfelelő szabályozói és felügyeleti kontroll hiányában bizonyos technológiai innovációknak kedvezőtlen hatásai is lehetnek, pénzügyi stabilitási, prudenciális és fogyasztóvédelmi kockázatokat is teremtve. Ezért olyan keretrendszerek kialakítása szükséges, amelyek a potenciális kockázatok minimalizálásával képesek megfelelően támogatni az innovációk terjedését. A cél megtalálni a túlzottan megengedő és tiltó hozzáállás közti egyensúlyt, a pénzügyi stabilitás megőrzésével ösztönözni a fintech innovációkat a szabályozó, pénzügyi felügyelő hatóság és a piac együttműködésével.