Amerikában terjesztett antipszichotikummal hasít a Richter árfolyama

2018.04.03. 19:01
A magyar gyógyszergyár és ír partnere az Egyesült Államokban minél több területen szeretné hasznosítani a cariprazine nevű Richter-fejlesztésű hatóanyagot. E törekvésben ma fontos lépést jelenthetett be a társaság.

600 pontot emelkedett április 3-án a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A nagy blue chipek egyaránt jól szerepeltek, de kiemelkedett a gyógyszeripari Richter Gdeeon Nyrt. teljesítménye, amely a nagyobb papírok közül mind a forgalomból, mind az áremelkedésből az átlagosnál jobban kivette a részét. Mindez nem csoda, hiszen a magyar gyógyszergyártó fundamentálisan pozitív bejelentést tehetett.

Sikeres vizsgálat

Egy rendkívül összetett gyógyszeripari közleményt pontosan idézni nem könnyű feladat, de nagyon röviden az a lényeg, hogy a Richter Gedeon Nyrt. és ír partnere, a New York-i Értéktőzsdén jegyzett Allergan plc

újabb fontos mérföldkövet tett a cariprazine nevű hatóanyag szélesebb körű amerikai felhasználhatóságát illetően.

A most közzétett vizsgálati eredmény szerint ugyanis a cariprazine 1.5 mg-os dózisa a placeboval szemben hatásosnak és biztonságosnak bizonyult az I típusú bipoláris depresszióban szenvedő betegek esetében. Ez volt sorrendben a harmadik olyan fontos vizsgálat, amely a Richter Gedeon saját fejlesztésű hatóanyagának hatásosságát bizonyította.

Amerikai tervek

cariprazinet és a belőle kialakított Vraylar márkanevű gyógyszert eredetileg a Richter Gedeon Nyrt. kutatói fedezték fel, majd a fejlesztés az Allergannal közösen történt.

Az Allergan rendelkezik az Egyesült Államokra és Kanadára vonatkozó forgalmazási jogokkal. Az elmúlt több mint egy évtizedben a két vállalat betegek ezreit bevonva világszerte húsznál is több klinikai vizsgálatot végzett, hogy értékelje a cariprazine hatékonyságát és biztonságosságát azon betegek körében, akiket a mentális betegségek széles skálájának bármelyike érint.

További területek

A gyógyszer az Egyesült Államokban már jelenleg is törzskönyvezve van a skizofrénia kezelésére felnőtt betegeknél, valamint az I típusú bipoláris betegséghez társuló mániás vagy kevert epizódok kezelésére szintén felnőtt betegeknél.

A mostani vizsgálatot olyan felnőtt betegek körében végezték, akik bipoláris betegséghez társuló, bipoláris depresszióban szenvednek.

Az Allergan 2018 második félévében az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatalához (FDA) tervez benyújtani egy olyan kiegészítő törzskönyvi kérelmet, ahol fel kívánja használni mindhárom törzskönyvezési célú vizsgálat adatait.