Összeomlott az európai légi közlekedés, késések Budapesten is

2018.04.03. 17:16
Az európai repülőjáratok több mint a fele késéssel indul, miután meghibásodott a brüsszeli Eurocontrol kulcsfontosságú számítógépes rendszere.

Az EU légiforgalmi irányító rendszerét működtető brüsszeli Eurocontrol bejelentette, hogy egy fontos rendszere (Enhanced Tactical Flow Management System) meghibásodott, és a technikai problémák miatt a napi 29 500 európai járat fele késéssel indul. Hardy Mihály, a Budapest Airport kommunikációs igazgatója az Indexnek  elmondta, hogy minden európai repülőtéren korlátozni kellett az indulásokat.

Budapest például óránként öt járatot tud most elindítani. Szép sorban, ahogy erre engedélyt kap, de a legutóbbi órában (16 és 17 óra között) kilenc gépnek kellett volna indulnia."

Hardy Mihály azt javasolja, hogy érdemes felhívni a légitársaságokat, illetve aki megadta a telefonszámát, nézze meg, hogy nem kapott-e sms-ben tájékoztatást, mert egész Európában késések várhatóak. Az Eurocontrol azt ígérte, hogy még kedd estére úrrá lesz a helyzeten.

Frissítés: Háromnegyed hatkor kaptuk a hírt, hogy javult a helyzet, jelenleg hét repülő tud Budapestről felszállni, öt nyugati és kettő keleti, illetve déli irányba.

Újabb frissítés: Hardy Mihály az MTI-nek kedd este azt mondta, hogy bár a hibát már orvosolták Brüsszelben, a késések fokozatosan szűnnek csak meg, a járatok maguk előtt görgetik a korábban felhalmozott késést, ezért a menetrend várhatóan csak a szerda reggeli üzemkezdetre áll vissza.