Három önkormányzat állami támogatásainak felfüggesztését javasolja az ÁSZ

2018.04.20. 11:49 Módosítva: 2018.04.20. 12:55

132 nagyközség gazdálkodását ellenőrizte az Állami Számvevőszék (ÁSZ): ezeknek az önkormányzatok a gazdálkodása ez alapján rendben volt 2014-ben és 2015-ben, az önkormányzatokat nem fenyegeti eladósodás.

Három település, Veresegyház, Kiscsécs, és Mátraverebély esetében az ÁSZ működésbeli hiányosságok miatt kezdeményezte, hogy ezektől az önkormányzatoktól rendkívüli intézkedés alapján vonják meg az állami támogatásokat – derült ki az ÁSZ pénteki sajtótájékoztatóján. Mindhárom település polgármestere független.

Holman Magdolna, az ÁSZ főtitkára elmondta, nem korrupciós ügyek miatt döntöttek az intézkedés mellett, hanem azért, mert az önkormányzatok gazdálkodása nem felelt meg a törvényi előírásoknak. Konkrétan azt említette meg, hogy a belső kontrollrendszereik nem működtek jól, adott esetben hiányoztak teljesítési igazolások. Emiatt úgy látták, hogy a szabályozás gazdálkodás ezeknél az önkormányzatoknál nincs biztosítva.

Mátraverebély és Veresegyház az ellenőrzési folyamat során küldött tervet az ÁSZ-nek a hibák kijavítására vonatkozóan, de ezeket végül nem vagy nem megfelelően hajtották végre a számvevőszék szerint. Kiscsécs nem működött közre az ellenőrzés során, nem küldtek gazdálkodási adatokat az ÁSZ-nek. 

Az állami támogatások felfüggesztése nem vonatkozik az olyan forrásokra, amik az önkormányzatok alapfeladatait érintik, ilyennek számítanak például a fizetések, illetmények, de az iskolák és óvodák fenntartásához szükséges forrásokat sem érinti a felfüggesztés. Az önkormányzatoknak harminc napjuk van arra, hogy kijavítsák az ÁSZ által jelzett hiányosságokat, ezt követően a Magyar Államkincstár hatásköre a források felfüggesztése.

Amennyiben a harminc nap lejárta után az önkormányzatok nem javítják ki a hibákat, az önkormányzatok vezetőit az Országgyűlés vagy az Országgyűlés illetékes bizottsága hallgathatja meg.

A számvevőszék főtitkára elmondta, hogy három másik községet, Taktabájt, Bodrogkisfaludot és Nyírmeggyest az állami támogatások felfüggesztésének kilátásba helyezésével felszólították az ellenőrzésükkor feltárt hiányosságok pótlására, további két település, Ják és Hajós esetében pedig kockázatokat találtak.