Nagyon gyorsan öregszik el az EU

2018.05.08. 14:28

Előállt az Eurostat a legfrissebb statisztikákkal, amelyek azt mutatják, milyen őrületes tempóban öregedik el az európai társadalom. Az adatok szerint 2017-ben az Európai Unió lakosságának 19,4 százaléka, vagyis minden ötödik európai polgár idősebb, mint 65 éves. 

Ez azt jelenti, hogy nagyjából három dolgozó korú polgárra jut egy 65 évnél idősebb polgár, akiknek a többsége nyugdíjas, vagyis elmondható, hogy három polgárnak kell eltartania egy negyediket.  Ugyanezt statisztikaibb nyelven megfogalmazva azt is mondhatnánk, ahogy az Eurostat mondja is, hogy  a függőségi ráta 29,9 százalékos, a legmagasabb, ami valaha volt. ez azt jelenti, hogy 

soha nem volt még ilyen magas a függőségi ráta az EU-ban.

Tíz évvel ezelőtt még négy dolgozóra jutott egy nyugdíjas, húsz évvel ezelőtt pedig ötre. 

Eu öregedés 1
Fotó: Grafika: Eurostat

Magyarországon amúgy valamivel alacsonyabb az arány, mint az EU átlag, csak 27.9 százalékos. A legjobban Luxemburg áll, ahol egyedüliként csökkent a függőségi ráta az elmúlt 20 évben, 21,2 százalékról 20,5 százalékra, de viszonylag alacsony a ráta Írországban (20,7) és Szlovákiában is (21,2), vagyis ezekben az országokban még mindig nagyjából öt dolgozó jut egy nyugdíjas korú lakosra. A legelöregedettebb társadalom az EU-ban az olasz, ahol 34 százalék fölött van a függőségi ráta, valamint a görög és a finn, ahol 33 százalék feletti ez az arány. De az EU-s átlagnál rosszabb a helyzet Németországban, Franciaországban és Svédországban is. 

Eu öregedés 2
Grafika: Eurostat