Bajban a svéd jóléti állam, elfogy a munkaerő

2018.05.15. 16:14 Módosítva: 2018.05.16. 08:08

Egy évtizeden belül bajban lehet a híres svéd jóléti állam, ugyanis közel annyi embert kéne felvenni a közszférába dolgozni, mint ahányan összesen belépnek a munkaerőpiacra az előrejelzések szerint – írja a Bloomberg. 

A svéd magán- és közszféra együtt tud összesen 207 ezer új dolgozót felvenni 2025-ig, hacsak nem történik valami robbanásszerű változás a munkaerőpiacon, pedig a közszférának önmagában 208 ezer új ember kéne ebben az időszakban. 2007 és 2017 között a munkaerőpiac összesen 488 ezer fővel bővült, de ennek csak harmada csapódott le a közszférában. 

Az önkormányzatok szerint a 208 ezres bővülés az állami oldalon nem hihető szcenárió, a közszféra és a piac versenyezni fog a munkavállalókért. Mindez annak ellenére fenyeget, hogy Svédország népessége - elsősorban az intenzív bevándorlás miatt - dinamikusan nőtt az elmúlt évtizedekben, és a következő 10 évre is 10 százalékos növekedést jósolnak. A migráció ugyanakkor a 2015-ös menekültválság óta ott is érzékenyebb téma lett, erősödött a szélsőjobboldal is, ezért óvatosan kell bánni a bevándorlással, sokan inkább az automatizáció gyorsításában látják a lehetséges kiutat. 

Svédországban ráadásul a közszférán még a nyomás is növekedni fog, elsősorban a bevándorlók integrációnak szükségessége, és az elöregedő népesség miatt. Magdalena Andersson pénzügyminiszter 580 millió dolláros éves támogatást ígért a helyi önkormányzatoknak a jóléti állam szolgáltatásainak fenntartására (ebbe a klasszikus közszolgáltatások, mint az iskola vagy kórház is beleértendők), azonban ez az elemzések szerint messze van a szükséges szinttől. 

Az ellenzék szerint adóemelésre lesz szükség, hogy fenn tudják tartani a híresen kiterjedt svéd jóléti államot.