Trafikmutyi és állami megrendelések után az uniós pénzre is ráment a volt fideszes képviselő

2018.05.24. 14:53 Módosítva: 2018.05.24. 14:57

Egy a trafikbotrányban is érintett volt fideszes képviselő családi takarítócégei tízmilliókat akasztottak le uniós projektekből gyakornokok foglalkoztatására – derítette ki Hadházy Ákos LMP-s képviselő.

Fajszi Lajos, egykori szekszárdi fideszes önkormányzati képviselő és a Vállalkozók Országos Szövetségének Tolna megyei elnöke a trafikmutyi idején került fel először a korrupciós térképre, ugyanis ő és körei a koncessziók kiosztásakor több dohánybolt üzemeltetési jogát is elnyerték Szekszárd környékén. Később Fajsziról azért cikkeztek, mert családi takarítócégei tízmilliós nagyságrendben kezdtek megrendeléseket kapni állami szervektől.

Fajszi Lajos
Fajszi Lajos
Fotó: youtube

Hadházy csütörtöki korrupcióügyi sajtótájékoztatójából az derült ki, a Fidesz-közeli vállalkozó az uniós pénzek lehúzásának módját is megtalálta.

A korábban állami megrendeléseken hizlalt cégei ugyanis a TÁMOP és a GINOP programokból kaptak összesen 110 millió forint támogatást, és egy korábbi cége irodavazetőjének tulajdonában álló társaság is sikerrel pályázott 25 millióra gyakornokok munkatapasztalathoz segítése, munkaerőpiaci integrációja címszó alatt. Az, hogy a Fajszihoz köthető cégek ennyi közpénzt költhettek el erre, mindenképpen húzósnak tűnik, hát még ha számításba vesszük a cégek profilját: 

  • a GINOP-ból 20, a TÁMOP-ból 25 millió forinthoz jutott F & F Takarító, Szolgáltató Kft. épülettakarítással foglalkozik
  • a GINOP-ból 15, a TÁMOP-ból 25 milliót nyert INGATLANKORZÓ Ingatlanforgalmazó és Kereskedelmi Kft. főleg ingatlanokat üzemeltet, takarít 
  • a TÁMOP-ból 25 millióval támogatott F-1.-GROUP Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. főtevékenysége ingalanügynökösködés
  • a szintén a TÁMOP-ból ugyanekkora összeget nyert BETTY 96 Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. (ez nem Fajszi, hanem Réti Anikó, Fajszi korábbi irodavezetőjének tulajdona) pedig szintén épülettakarítással foglalkozik főleg a céginformációs rendszer szerint.

Ezek nem éppen olyan feladatok, amelyekre iszonyatos összegekért lehet csak foglalkoztatható embert kiképezni, munkába állítani, még akkor sem, ha egyes esetekben eszközöket is be kellett szerezniük a cégeknek. Ezt egyébként meg is tették, a Hadházy által nyilvánosságra hozott dokumentáció szerint több olyen eszköz beszerzését számolták el a projekteken belül, ami nélkül éppenséggel meglettek volna a gyakornokok.

Az F & F Kft.-nél például az ingatlanügynöki, adminisztrációs tevékenységet végző 4 fő jogi asszisztens és/vagy pénzügyes/adminisztrátor gyakornoknak közel egymillió forintos iMac számítógépeket szereztek be, valamint szintén ugyanennyiért egy Konica-Minolta digitális színes másolót. A pályázat szerint "ezen eszközök a fiatalok elsődleges munkavégzését biztosító alapeszközök, melyek nélkül jövedelemtermelő munkát nem tudnának végezni", de erősen kétséges, hogy valóban milliós Apple-gépeken lenne lehetséges egyszerű irodai munkákat végezni. Ugyanebben a projektben beszerzésre került rengeteg kertgondozáshoz használatos szerszám is, így összesen nettó 3,5 milliót költöttek el gépekre, amelyek nyilván a cég tulajdonában maradtak a projekt kifutása után. 

A nyilvánosan hozzáférhető információkból nem lehet kideríteni, állítja Hadházy, hány gyakornokot segítettek munkatapsztalathoz a cégek a projektek keretein belül. A későbbi, GINOP-keretből finanszírozott projektelnél elérhető a projektleírás, így ezekből kiderül, hogy 6 illetve 7 főt foglalkoztattak, ennek alapján feltételezhető, hogy hasonló keretösszegből a többinél sem lehettek sokkal többen a gyakornokok. Ha projektenként tíz fővel számolunk, akkor az jön ki, hogy 2-3 millió forint közpénzt költöttek egy-egy kertépítő vagy takarító gyakornok betanítására, foglalkoztatására. 

Ebből a pénzből három ember elvégezheti az ELTE egy fizetős szakát vagy a legdrágább fizetős egyetemen, az állatorvosin is elvégezhet 3 félévet,

mondta erről Hadházy. Ráadásul a dokumentációként a projektadatbázisba feltöltött képek tanúsága szerint a gyakornokok idejük egy részében biztosan

a Fajsziékhoz köthető dohányboltokban dolgoztak, az EU tehát végső soron trafikos gyakornokok kiképzésére áldozott ennyi pénzt. 

ingatlankorzo2
Fotó: palyazat.gov.hu

A TÁMOP-nak ebből a támogatási konstrukciójából a palyazat.gov.hu-n fellelhető adatok szerint összesen 157 vállalkozás részesült, de többségében jóval alacsonyabb összegeket ítéltek meg nekik, 10 millió forint felett alig két tucatnyi cég kapott uniós pénzt a pályakezdők támogatására a konvergenciarégiókban. Beszédes, hogy az Ingatlankorzó Kft. viszont minimális forgalom mellett is annyira sikeres volt a pályázásban, hogy több pénzt kapott a gyakornoki programra, mint amennyi abban az évben a teljes bevétele volt.

A pénz elherdálása a fenti projektekben azért különösen szomorú, mert a pályázat szerint hivatalosan a cél a fiatalok fenntartható munkaerőpiaci integrációja lett volna, "különösen azoké, akik nem vesznek részt a foglalkoztatásban, az oktatásban vagy a képzésben, ideértve a társadalmi kirekesztés kockázatának kitett és a marginális helyzetű közösségekből származó fiatalokat". Ez valóban egy fontos és hasznos cél lehetne, ha az erre felhasználható összegeket például arra fordítanák, hogy piacképes tudást, tapasztalatot adjanak át a fiataloknak, nem pedig élelmes Fidesz-közeli vállalkozók kitömésére.