Váratlanul totális visszavonulót fújt a GVH a papírzsepi-kartellnél

2018.05.29. 09:33
Hiába vannak kívülről erősnek tűnő írott bizonyítékok, hiába a védett tanúk beszámolója, a GVH inkább váratlanul magától állt el az ügytől. Így biztosan minden érintett megússza a büntetést a korábban feltételezett nagy papírárus kartellnél.

Teljesen meggondolta magát a GVH, inkább mégse akarnak tovább vizsgálódni a 2011-től feltételezett háztartási papírárus nagyobb kartell esetében. Lefújtak mindent, a GVH hiába gondolta korábban azt hogy nagyon is bizonyítható a kartell, most pont arra jutott a versenytanács, hogy nem bizonyítható a kartell az eddigi bizonyítékok dacára se, nem fog történni semmi végül. A GVH kartellügyi működéséről egyébként itt olvashat bővebben.

Ez az ügy is nagyon izgalmasnak tűnik kívülről. Először is valaki feldobhatta a feltételezett kartellt, volt ugyanis több védett tanú. A leírás szerint két cég lehetett a főkolompos, az egyik a többek közt a Zewa papírzsepit forgalmazó Essity Hungary Kft. (SCA néven is futottak), egy multi magyarországi leányvállalata (32 milliárd forintos árbevétellel 2016-ban). A másik a kormánnyal igencsak jóban lévő Vajda-család nagy papíripari cége, a Vajda-papír. 

Kiskereskedelmi üzleti géniuszok

Vajda Attila feleségével, Vajdáné Csata Szilviával 1999-ben kezdték az egész bizniszt egy bérelt garázsban, egyetlen vécépapír-gyártó géppel, egyetlen termékkel, egyfajta klozettpapírral - mutatta be a sikersztorit korábban a Világgazdaság.  Fantasztikusan eredményesen működtethették viszont azt a klotyópapírgyártó gépet a garázsban az egyéb munkájuk után, ugyanis 2001-ben már 705 milliós árbevételről számoltak be, 2002-ben már több 1,1 milliárdosról. Könnyen lehet, hogy senki nem csinált még ilyen gyorsan milliárdos árbevételű céget Magyarországon az iparágban. 

Az egyik védett tanú elmondása szerint két cég vezetői rendszeresen találkoztak egymással, évente tíz találkozó lehetett, 1-2 havonta, amelyekből 2-3 találkozó lehetett üzleti szempontból indokolt. A menedzsment ülések előtt az egyik szereplő, informálisan, szóban bejelentette, hogy milyen árakat fognak alkalmazni a partnerek felé. 

Erre most a versenytanács azt mondta, hogy ezeket az árfixáló találkozókat most mégse találja bizonyíthatónak. Mondjuk az ügy leírásában a GVH mellé tette, hogy 

Ezzel szemben rendelkezésre állnak olyan irati bizonyítékok (pl. SCA vezetői megbeszélésekről készült jegyzőkönyvek, határidőnaplók, naptárak valamint emailek), amelyek arra vonatkozóan tartalmaznak információt, hogy a felek a közöttük lévő [ÜZLETI TITOK] kapcsolódó témákat beszéltek meg. 

Külön érdekes még néhány elcsípett email értelmezése is. Az egyik találkozó után például Venter Zoltán, aki máig az Essity vezetője leírta a saját munkatársainak és valamiért Vajda Zoltánnak, a Vajda-Papír ügyvezetőjének is, hogy 

Sziasztok ! A budgethez képest 7%-al emelkednek az árak (Q1-ben +5% és újabb 2% Q2-ben ). EZÉRT a 7% emelés minimum kell Július 1-től szigorúan megvalósítva! Ezt állítsátok be a rendszerbe lsz.

Ezt most már mégse ítélte kemény bizonyítéknak a GVH versenytanácsa, lényegében elfogadta inkább az Essity érvelését. Ők ugyanis azt a némileg életszerűtlennek tűnő magyarázatot hozták elő, hogy Venter itt véletlenül küldte el a bizalmas üzleti titkot a versenytárs cég ügyvezetőjének is. Egyszerűen csak tévesztett, és pont a versenytárs cég vezetőjének címét írta be véletlenül, és ez akkor nem is tűnt fel senkinek valamiért.

Vagy ott volt egy másik elég erősnek tűnő email, amit a Vajda-Papíron belül küldött körbe meg nem nevezett személy, szintén meg nem nevezett személyek közös ebédjét követően:

Tegnap délután [SZEMÉLYES ADAT] felhívott, és elmesélte, hogy a [SZEMÉLYES ADAT] már bánja, hogy csak 8%-os áremelést vittek végig, erősen próbált ösztökélni, hogy ne legyünk mi se szívbajosak, illetve, hogy az Ooops! polci árakat a Zewa közelébe kellene vinnünk. Természetesen biztosítottam arról, hogy nem félünk az áremeléstől, továbbá a fortélyokkal tisztában vagyunk (AUCHAN budaörsön a polci árakat megemeltetjük mielőtt menne a TESCO és SPAR árfelmérni...), azzal nem tudok egyetérteni és mit kezdeni, hogy a Zewa árakat célozzuk meg, hiszen a mi márkánk egyenlőre még nem tud a Zewaval versenyezni, továbbá nem kívánok magyarázkodni az esetleges forgalmi visszaesés miatt egy drasztikusabb áremelés után.

Az is érdekes volt, hogy az Essity érvelése szerint bizonyos, az ügyben fontos emaileknél nem lehet teljesen biztosan megállapítani, hogy mikor keletkeztek (!), szerintük ehhez rossz adatállományt másolt le a GVH, amikor rajtaütött a cégen. Az ügyben az eljáró versenytanács viszont ez ügyben nem is akart tovább vizsgálódni. Egészen pontosan azt szerepel, hogy

Mivel az előzetes értesítés nélküli vizsgálati cselekmény során forensic eszközökkel lemásolt, [SZEMÉLYES ADAT] kapcsolódó postafiók nem tartalmazta az utóbb becsatolt emaileket, hanem azok csak olyan adatállományban találhatók meg az SCA előadása szerint, amelyeket a rajtaütés során a vizsgálat nem másolt le forensic eszközökkel, nem állapítható meg teljes bizonyossággal, hogy a becsatolt emailek - amik az állítólagos vétlen megküldést bizonyítják – mikor keletkeztek. [ZÁRTAN KEZELT ADAT], az eljáró versenytanács nem látta szükségesnek e körben további bizonyítás lefolytatását (pl. az említett adatállományok forensic eszközökkel való megvizsgálását, illetve az SCA informatikusának tanúkénti meghallgatását).

Egyebek mellett fentiek külső szemlélő számára arra utaló jelek lehetnek, hogy itt éveken át egyeztették az árakat a szereplők, hogy minél durvábban le tudják rántani a magyar fogyasztókat, és ne versenyezzenek érdemben egymással. Eredetileg a GVH is így láthatta, most viszont inkább arra jutottak, hogy a kartellt mégse fogja tudni soha bizonyítani. Így megszüntették a hírhedt ügyet, biztosan nem kap senki semmilyen büntetést.

Külön érdekes, hogy a GVH ennél látszólag lényegesen kevesebbre alapozva szabta ki a valaha volt legnagyobb kartellbírságát nem is olyan régen, Rogán Antal bejelentése nyomán. Itt olvashat erről részletesebben, a GVH lényegében egy középvezetői szintű reggeli utáni email félmondatára alapozta az érvelését, szerintük 11 bank a végtörlesztés kapcsán kartellezett.