ÁSZ: Három MNB-alapítvány nem tartotta be a szabályokat

B RKL20170907004
2018.06.21. 16:31

Nem felelt meg a számviteli előírásoknak az Magyar Nemzeti Bank (MNB) PADMA és Pénziránytű Alapítványa, és a PAGEO esetében is jelentős összegű hibát tartalmazott az eredménykimutatás, derült ki az Állami Számvevőszék (ÁSZ) ellenőrzésén.

Az ÁSZ megállapította, hogy az ellenőrzött összesen hat alapítvány gazdálkodása összességében megfelelt a vonatkozó előírásoknak, de hiányosságokat tártak fel a PADMA, a PAGEO és Pénziránytű Alapítvány ellenőrzése során.

Azt nézték, hogy az alapítványok betartották-e a jogszabályi előírásokat, valamint az ellenőrzések kiterjedtek az alapítványok működését szolgáló ellenőrzési, monitoring és nyilvántartási rendszerek szabályszerűségének értékelésére is. 

A Pénziránytű Alapítványnál a beruházási-felújítási kiadások, illetve a költségek, ráfordítások elszámolása nem felelt meg a számviteli törvény előírásainak. A PAGEO esetében 2016-ban kapott adomány nem szabályszerű elszámolása miatt az eredménykimutatás jelentős összegű hibát tartalmazott.

Az Állami Számvevőszék a feltárt hiányosságok alapján a PADMA, a PAGEO és a Pénziránytű Alapítvány kuratóriumi elnökének javaslatot fogalmazott meg, amelyre 30 napon belül intézkedési tervet kell készíteniük.

Frissítés: A Pallas-alapítványok lapunkkal közölték, a kért intézkedési tervek elkészítése folyamatban van, az ÁSZ által kért határidőre be fogják nyújtani. A Pénziránytű Alapítvány pedig jelezte, náluk mindössze apró kis összegű technikai hibát találtak, amit egyből ki is tudtak javítani. Ők egyébként is nagyságrendileg kevesebb pénzből gazdálkodnak, mint a Pallas-alapítványok.