Leállította a minisztérium a mohácsi Duna-hidat

2018.07.07. 10:05

A közbeszerzési ajánlatok beérkezése után, államtitkári rendelkezésre leállt a mohácsi Duna-híd tervezése – írja a napi.hu a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt.-nek a Közbeszerzési Értesítőben megjelent tájékoztatása nyomán. A közlemény emlékeztet arra, hogy a tervezés elindítását múlt év júliusában a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára hagyta jóvá.

Látványterv a mohácsi Duna-híd megvalósíthatósági tanulmányából (2016.)
Látványterv a mohácsi Duna-híd megvalósíthatósági tanulmányából (2016.)

A napi.hu megjegyzi: idén májusban ugyanez az államtitkár döntött a folyamatban lévő közbeszerzési eljárás leállításának elrendeléséről döntött. Ekkorra lejárt a nyílt közbeszerzés ajánlattételi határideje, de vélhetően az értékelés már elmaradt, mivel a NIF nem közölte az ajánlattevő cégek listáját.

A NIF most azt jegyezte meg, hogy rajta kívül álló okból a szerződés teljesítésére nem lenne képes, így eredménytelenné nyilvánítja a tendert. Hogy mi ez a rajta kívül álló ok, és az miért alakult ki, nem derül ki a tájékoztatásból.

A tervek szerint Mohács kétszer egysávos, 240 méteres támaszközű hidat kapott volna. Mohács a Duna jobb partján fekszik, a híd távlatilag a Dunától balra lévő 51-es úttal kötötte volna össze a városon áthaladó 56-os utat. A projekt leállításával Magyarország legdélibb Duna-hídja a Baja-Bátaszék közötti maradt.