Többen dolgoznának szívesen rugalmas munkaidőben

2018.07.23. 15:21

Tízből csak három magyar munkavállaló dolgozik rugalmas munkarendben, holott a dolgozók több rugalmasságra vágynak – derül ki a  Randstad Workmonitor felméréséből. 

A cég első negyedéves kutatása arra jutott, a hazai vállalatok még le vannak maradva rugalmasság terén: míg nemzetközi szinten már tízből négy munkavállaló dolgozik rugalmas munkarendben, nálunk csak tízből három. Pedig a dolgozók szerint a távmunka és rugalmas időbeosztás növeli a hatékonyságot, ami a vállalatok számára is egyértelmű előnyt jelent.

Világszerte még mindig hagyományos munkarendben, irodában dolgozik a munkavállalók 68%-a a Randstad adatai szerint, ugyanakkor a munkavállalók 44 százaléka nyilatkozott úgy, hogy kezdenek elterjedni a rugalmas lehetőségek mind a munkavégzés helyét, mind az időbeosztást tekintve.

India és Kína járnak az élen, amihez minden bizonnyal jelentősen hozzájárulnak a nagy földrajzi távolságok. Magyarország kicsit le van maradva, a munkavállalók 74 százaléka dolgozik hagyományos munkarendben, és mindössze 30 százalék tapasztal elmozdulást a rugalmasság irányába. "Pedig az idei Randstad Employer Brand Research megerősítette, hogy elhelyezkedéskor – különösen a Z-generáció számára – fontos szempont, hogy a kiszemelt vállalatnál van-e lehetőség rugalmas munkavégzésre.” – mondta Szokody Ágnes, a Randstad Hungary marketing menedzsere. A régióban Ausztria jár az élen, náluk már minden második megkérdezett dolgozik távolról, illetve rugalmas időbeosztásban, míg Csehországban és Lengyelországban Magyarországhoz hasonlóan kevesebb mint a dolgozók egyharmada.

Tízből nyolc munkavállaló szerint a rugalmas munkavégzés hozzájárul a munka és magánélet egyensúlyának biztosításához, emellett növeli a munka hatékonyságát, a kreativitást és az elégedettséget is. Ugyanakkor tízből négyen tartanak attól, hogy a távmunkát, illetve rugalmas időbeosztást megsínyli a magánéletük, mivel így összemosódik a munka és a szabadidő határa.

A Randstad Workmonitor kutatásban megkérdezettek kétharmada – világszinten és hazánkban is – örülne, ha alkalmanként otthonról dolgozhatna. Ennek ellenére sok munkáltató még nincs erre felkészülve: a hazai dolgozóknak kevesebb mint fele nyilatkozott úgy, hogy a vállalata minden technikai feltételt biztosít a home office-hoz. Magyarországon még csak minden ötödik munkahelyen rendszeresek a virtuális meetingek, míg Indiában és Kínában már tízből hét vállalatnál bevett szokás online meetinget tartani.

Persze a munkavállalók között is vannak hagyománykedvelők: a magyar dolgozók 57 százaléka leginkább az irodában szeret dolgozni.

A rugalmas munkavégzés feltétele, hogy a vállalatok megbízzanak alkalmazottaikban, és kellő önállóságot biztosítsanak számukra. Egyelőre a hazai munkavállalók kevesebb mint fele priorizálhatja szabadon a feladatait, a többségnek a vezetője szabja meg és osztja be a teendőit. A tapasztaltabb munkavállalók már nagyobb szabadságot kapnak, a fiatalok számára jobban megszabják a kereteket a vállalatok. "Viszonylagos ellentét, hogy éppen ők azok, akik több szabadságra vágynak." – mondta Szokody.