Tobzódnak a magyarok a fogyasztásban

2018.07.24. 10:55 Módosítva: 2018.07.24. 12:37

2018. májusban a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a nyers adat szerint 7,1, naptárhatástól megtisztítva 7,7 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit – derül ki a KSH friss adataiból.

2018. májusban az előző év azonos időszakához viszonyítva, naptárhatástól megtisztítva az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalmának volumene 7,7 százalékkal nőtt. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene 5,6 százalékkal nőtt. Az élelmiszer-kiskereskedelem 76 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 6,4, míg az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 2,9 százalékkal nőtt.

Forrás: KSH
Forrás: KSH

A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene összességében 9,8 százalékkal emelkedett. Növekedtek az eladások az iparcikk jellegű vegyes (15 százalék), a használtcikk- (12 százaék), a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszer- (8,2 százalék), a könyv-, számítástechnika-, egyéb iparcikk- (7,3 százalék), a bútor-, műszakicikk- (6,0 százalék), valamint a textil-, ruházati és lábbeliüzletekben (5,1 százalék).

A kiskereskedelmi forgalomból 4,2 százalékkal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 27 százalékkal emelkedett, folytatva az évek óta tartó bővülést.

Az üzemanyagtöltő állomások forgalmának volumene 8,1 százalékkal, a kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai pedig 9,4 százalékkal nőttek.

Ne maradjon le semmiről!

Csatlakozzon az Index Facebook-oldalához, és értesüljön a legfrissebb hírekről.