Szeptembertől drágul a cigaretta

DMOHA20170723003
2018.08.14. 10:09 Módosítva: 2018.08.14. 10:18

Dobozonként 30-40 forinttal drágulhat szeptemberben a cigaretta, jövő januárban és júliusban újabb, ehhez hasonló mértékű áremelkedésre lehet számítani – értesült dohányipari forrásokból a Világgazdaság.

A drágulás oka, hogy nő a dohánytermékekre vonatkozó jövedéki adó: a szeptembertől hatályba lépő adóemelés a cigarettára, a finomra vágott és az egyéb fogyasztási dohányra is vonatkozik. A lap úgy tudja, hogy lehet arra számítani, hogy az adóváltozás mögé bújva néhány forinttal a gyártók is drágítják majd a termékeiket. Mivel az EU-s szabályok értelmében jövő januárban és júliusban még két lépcsőben tovább emelkedik majd a jövedéki adó, a gyártók emelése nélkül így

jövő ilyenkor átlagosan legalább  90-120 forinttal kell majd többet fizetni a trafikban egy doboz cigarettáért.

A cikk szerint a drágulás várhatóan nem fogja majd vissza a fogyasztást: egy átlagos hónapban jelenleg  30 millió doboz cigaretta fogy Magyarországon, ez a mennyiség pedig összesen 1,2 milliárd forinttal kerülhet többe szeptembertől. A magyar költségvetésben jelenleg is jelentős tételt jelent a dohánytermékek után fizetendő jövedéki adó, amiből 2016-ban 297,3; tavaly pedig  284,7 milliárd forint folyt be az államkasszába.

A dohánygyártmányok jövedéki adójának emelésére az uniós adóminimumokra vonatkozó szabályozás miatt van szükség. Ez alapján a ezer szál cigaretta után legalább 90 euró jövedéki adót, tehát az eladási ár 60 százalékát kell megfizetni. Ennek a kritériumnak 115 eurós szint felett nem kell megfelelni, a nyugat-európai országok többsége például ide tartozik.

Idén márciusban már írtunk róla, hogy 2018 januárjától elvileg minden uniós tagországnak meg kell felelnie annak a 2011-es tanácsi rendeletnek, ami a cigaretta jövedéki adóját szabályozza. A rendelet alkalmazása alól nyolc ország, köztük Magyarország is átmeneti felmentést kapott, de idén már alkalmazni kell a szabályt. A Napi.hu a választások előtt rákérdezett a Nemzetgazdasági Minisztériumnál, hogy lesz-e adóemelés, de akkor nem kaptak érdemi válaszokat, bár már akkor is sejthető volt, hogy az adóemelésre csak a választások után fog sor kerülni.

Borítókép: MTI / Mohai Balázs