Összeomlás – miért megy ennyire rosszul Bulgáriának?

2018.08.29. 10:31
Elveszett Bulgária vonzereje, a 2007-es uniós csatlakozás évéhez képest tavaly tizedére zuhant a külföldi működőtőke-beáramlás.

Eltűnt a vonzerőnk, vége az olcsó, de jól képzett munkaerő mítoszának, pusztít a korrupció – röviden így foglalható össze Radosvad Radev, a Bolgár Ipari Szövetség elnökének drámai helyzetjelentése – tudósított a Balkan Insight.

 Az üzletember mindezt azután mondta el, hogy kiderült 2017-ben mindössze 0,9 milliárd euró külföldi működőtőke érkezett Bulgáriába. Tíz éve, 2007-ben, amikor a balkáni ország csatlakozott az Európai Unióba, ugyanez a szám még 9 milliárd euró volt, vagyis éppen tízszer akkora.

Ez a totális mélypont, a külföldi befektetések teljes összeomlása"

- tette hozzá Kamen Kolev, a szervezet alelnöke.

A szervezet vezetői szerint súlyos problémát jelentenek a bolgár üzleti környezet komparatív hátrányai, vagyis az igazságszolgáltatás befolyásolhatósága, az államigazgatás lassúsága, a digitalizáció hiánya, a csődeljárások vontatottsága, a magántulajdon sérülései. Az üzletemberek egyedül abban láttak perspektívát, hogy a külföldre szakadt bolgárok hazai befektetéseire növekvő mértékben lehet számítani.