Még nagyobbat nőtt a magyar gazdaság, mint gondoltuk

2018.09.05. 10:07

Augusztus közepén még azt számolta a Központi Statisztikai Hivatal, hogy az év második negyedévében, vagyis április elejétől június végéig 4,6 százalékkal nőtt a magyar GDP. Most viszont részletesebb számokat közölt a KSH a magyar gazdaság teljesítményéről, és újraszámolva a dolgokat, arra jutott, hogy

a második negyedévben 4,8 százalékkal nőtt a GDP a tavalyi azonos időszakhoz képest. 

A KSH szerint a növekedéshez a legtöbb nemzetgazdasági ág hozzájárult, legnagyobb mértékben a piaci alapú szolgáltatások húzták a növekedést. A szolgáltatások értéke együttesen 4,3 százalékkal bővült. Ezen belül is a kereskedelem és a vendéglátás pörgött igazán a nyár elején, ez a szegmens (amelyet együtt kezel a statisztikai hivatal) 7,7 százalékkal nőtt a tavalyi azonos időszakhoz képest.  A GDP 4,8 százalékos növekedéséhez a szolgáltatások 2,3, az ipar 0,8, az építőipar pedig 0,9 százalékponttal járult hozzá. 

A felhasználási oldalt nézve a háztartások fogyasztása 5,3 százalékkal nőtt, különösen lakberendezésre, közlekedésre és a szabadidejükre költöttek átlagon felül a magyar családok. Az export 6,2 százalékkal, az import 7,5 százalékkal növekedett.