Csődbe ment egy fapados légitársaság

2018.10.01. 23:55

Váratlanul csődöt jelentett hétfőn az Izlandra bejegyzett, de koppenhágai központból üzemeltetett fapados légitársaság, a Primera Air, ami rettentő olcsó, akár 99 fontos (nagyjából 36 ezer forintos) járatokat kínált a London melletti Stansted repülőtérről Bostonba, New Yorkba, Washingtonba és Torontóba.

A Primera Air közleménye szerint október 1-én éjféltől jelentettek csődöt, a távoli reptereken maradt alkalmazottaiknak még intéztek szállást, az utasoknak viszont már nem – derült ki a hétfőn több szerkesztőségbe, így a Sky Newshoz is eljuttatott levélből. Az utasoknak csak annyi tájékoztatást adtak, hogy a megszokott módon, vagyis telefonon és emailen érthető okokból nem érik el a társaságot.

A cég vezetője, Anders Ludvingson a társaság által megrendelt új repülőgépek leszállításának késésével, illetve az új gépek helyett lízingelt repülők magas költségével indokolta a csődöt.

A társaság egyik repülőjét hétfőn már le is foglalták Stanstedben, ez korábbi kifizetetlen számlák miatt nem tudott felszállni. Arról nincs információ, hogy a 15 gépből álló flottát működtető cég hány utast nem tud eljuttatni céljába.

A Primera Air 2003-ban kezdte meg működését, a transzatlanti piacra 2018-ban törtek be.