Ilyen se volt még: az Európai Bizottság nem fogadta el egy tagállam költségvetését

2018.10.23. 17:10

Az Európai Bizottság a költségvetés-tervezete felülvizsgálatára szólította fel Olaszországot. Ez az első alkalom, hogy a Bizottság nem fogadta el egy tagállam költségvetését – írja a BBC. Az olasz kormánynak három hete van új tervezetet lerakni az asztalra.

Olaszországban június elején a populista-rendszerellenes-euroszkeptikus Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a szélsőjobboldali Liga alakíthatott koalíciós kormányt, ami az Európai Uniónak nagyjából egy rémálommal ért fel.

Az új kormány bele is kezdett volna az ígéretei megvalósításába, például a munkanélkülieknek járó alapjövedelem bevezetésébe – csakhogy közben az olasz államadósság a GDP 131 százalékánál jár, amit a Bizottság finoman szólva nem néz jó szemmel.

Valdis Dombrovskis, a Bizottság euróért felelős alelnöke szerint azért kellett meglépniük az eddig példa nélküli lépést, mert Olaszországnak a bizottsági aggályokra adott válaszai nem voltak elegendően a félelmek eloszlatására, márpedig az eurozóna szabályai minden tagállamra egyformán vonatkoznak.

A szabályok megsértése elsőre csábítónak tűnhet, a szabadság illúzióját nyújthatja. Ha azonban újabb adósságokkal próbálják meg kezelni az adósságot, akkor ez a teher egy ponton túl naggyá válhat, és a végén nem marad semmilyen mozgástér

– mondta Dombrovskis az MTI beszámolója szerint.

Pierre Moscovici uniós pénzügyi biztos kiemelte, hogy nem kívánnak válságot kirobbantani Brüsszel és Róma között, és nem is kérdőjelezik meg az olasz kormány céljait, az államadósság csökkentését viszont folytatni kell, mert az a nagy adósság szerint a gazdaság ellensége. Hozzátette, konstruktív párbeszédet kell folytatni az ügyben.

Matteo Salvini olasz belügyminiszter a bejelentést követően azonnal kizárta a korrekció lehetőségét, szerinte a bizottságnak nincs joga ebbe beleszólni:

Egyetlen eurót sem fogunk levonni

– mondta.

Óriási hiány, óriási bizonytalanság

Az új olasz kormány az elődjénél lényegesen nagyobb költségvetési hiánycélt tűzött ki a következő három évre, és ezzel nemcsak az Európai Bizottsággal került szembe, de nyugtalanságot keltett a pénzügyi befektetők körében is. Egyes szakértők szerint a helyzet fokozhatja a piaci bizonytalanságot az euróövezet harmadik legnagyobb gazdaságának számító Olaszországgal szemben.

Az olasz költségvetés a kormányzati kiadások 2,7 százalékos nominális növekedésével számol, miközben ez nem lehetne több 0,1 százaléknál. A deficitet pedig 2019-ben a bruttó hazai termék (GDP) 2,4 százalékában szabnák meg, az előző kabinet által vállalt 0,8 százalékkal szemben. Olaszország 131 százalékos államadóssága a második legmagasabb az EU-ban. Róma tavaly 65,6 milliárd eurót költött az államadósság kamatkiadásaira, ez a GDP 3,8 százaléka, amely megfelel az oktatásra fordított összegnek.

Klaus Regling, az euróövezeti állandó mentőalap (ESM) igazgatója kedden azt mondta, hogy "vannak kockázatok, de nincs ok pánikra, Olaszország nem a következő Görögország".