New York beperelte az Exxon Mobilt

2018.10.25. 09:15

New York állam ügyésze szerdán keresetet nyújtott be az ExxonMobil ellen, mivel a cég szerinte megtévesztette a saját részvényeseit azzal kapcsolatban, mekkora veszélyt jelent a klímaváltozás a saját jövőbeli nyereségességére nézve – írja a New York Times.

Már a kereset sikeres benyújtása is kellően rossz hír az Exxonnak, de ha az eljárásban bebizonyosodik, hogy az ügyészségnek van igaza, az több százmillió dolláros veszteséget jelentene a világ egyik legnagyobb olajipari cégének, és a reputációját is alaposan megtépázná. Az Exxon ugyanis mostanában éppen azon dolgozott, hogy a globális felmelegedés elleni küzdelem egyik élharcosaként mutassa magát. 

A beadvány nem azzal vádolja a céget, hogy hozzájárul az emberi tevékenység által okozott globális felmelegedéshez – bár kétségtelenül van szerepe benne, csak ez a kereset most nem erről szól. A perben azt fogják eldönteni, hogy az Exxon félrevezette-e a részvényeseit, amikor arról tájékoztatta őket, milyen hatást gyakorolhat a globális felmelegedés az üzletre. A kereset szerint az cég a klímaváltozás jövőbeli költségei kiszámítása terén kétféle szcenárióval számolt aszerint, hogy miféle klímaváltozással összefüggő szabályozási változások jönnek. Az egyiket a a befektetési döntéseknél használták és a részvényesek felé prezentálták, a másikat - amely a szigorúbb szabályokkal és nagyobb költségekkel számolt - a cégvezetés belső használatra tartotta fenn.

A keresetet három évnyi nyomozás előzte meg, még egy előző ügyész, Eric T. Schneiderman vezetésével indult. Ebből következően a hosszan fennálló gyakorlatról tudnia kellett Rex Tillersonnak, Trump egykori külügyminiszterének is, aki korábban az Exxon Mobil elnök-vezérigazgatója volt.