26 százalékkal több a betöltetlen állás, mint tavaly

B  OB20180727008
2018.10.30. 09:01 Módosítva: 2018.10.30. 09:19

Robbanásszerű a munkaerőhiány növekedése Magyarországon, de van még tartalék a munkaerőpiacon. Ugyanakkor a toborzásban is új utakat kell találni, mert a régi módszerek már nem elégségesek – derül ki az interjúból, amit Juhász Csongor, a Prohumán nevű munkaerőkölcsönző cég vezetője adott a Magyar Hírlapnak

Tavaly év végéhez képest 14 százalékos, egy évvel ezelőtthöz képes pedig már 26 százalékos a növekedés a betöltetlen állásokban Magyarországon,

mondta Juhász. Ő az aggasztó statisztika ellenére optimista, mint mondta, vannak még tartalékok, például ők azt látják, hogy ha elmennek a munkavállalókért, a saját nyelvükön szólnak hozzájuk, közlekedést vagy szállást is biztosítanak, akkor sokan hajlandóak tartósan munkát vállalni. Szerinte az ipar és adminisztratív területeken van még egyfajta statikus tartalék, amelynek kiaknázása szakértelmet igényel a HR-cégek részéről. A Prohumán Juhász Csongor elmondása szerint közel háromezer közmunkást terelt át a termelő szektorba.

A tartalékok eloszlása földrajzilag egyenlőtlen, Juhász szerint vannak olyan országrészek, ahol már elérte a foglalkoztatás a maximumot, például Győr, Székesfehérvár és Tatabánya környéke. Relatíve magasabb, 6,4 százalékos munkanélküliség az Észak-Alföldön jellemző. A határon túli toborzás terjed, a szomszéd országok határmenti területeiről egyre inkább nem csak magyar anyanyelvűek jönnének, de ehhez meg kell szervezni a saját nyelven történő betanítást, ügyintézést. 

A cégeknek manapság már nem csak a munkaerő megtalálása, hanem megtartása is kihívást jelent, ugyanis a szűkös kínálat miatt igyekeznek egymástól is elcsábítani a dolgozókat. A legnagyobb verseny az autóipari dolgozókért folyik, a beszállítók rengeteg embert keresnek a kékgalléros munkaterületekre. Szellemi területen pedig továbbra is az informatikusok a legkeresettebbek, Juhászék azt tapasztalják, junior pozíciókba is tömegesen képes kezdő munkavállalókat felszívni a szektor, ráadásul már a tavalyi szinthez képest is magasabbról indulnak a bérek. 

(Borítókép: Hallgatók, munkahelyi bejáráson Debrecenben. Fotó: Oláh Tibor / MTI)