Vizsgálja a GVH a Hermina Bau ügyeit

20181013 Hermina 1
2018.11.09. 11:52

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) versenyfelügyeleti eljárást indított a Hermina Center Ingatlanforgalmazó Kft. ellen a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt – derül ki a GVH közleményéből.

A GVH október 19-én indított eljárást a Hermina Centerrel szemben, miután sok panasz érkezett a cég kommunikációjára, konkrétan arra, hogy

  • Facebookon a posztjaik alól gyakran törölték a rájuk nézve negatív véleményeket megfogalmazó kommenteket.
  • a vállalkozás 2016 májusa óta azt a benyomást kelti mind a közösségi oldalán, mind a honlapján megjelenő szöveges és vizuális elemek által, hogy azok az általa forgalmazott ingatlanokat, és az ezekhez kapcsolódó szolgáltatásokat, építési-berendezési lehetőségeket mutatják be, miközben a GVH rendelkezésére álló adatok alapján valószínűsíthető, hogy a cég nem az általa forgalmazott ingatlanokról, hanem más épületekről készült fotókat, ábrákat, alaprajzokat használt fel.
  • Illetve, hogy a cég az általa forgalmazott ingatlanokat passzívházként népszerűsíti, miközben valószínűsíthető, hogy az ingatlanok nem felelnek meg a passzívházzal szemben meghatározott követelményeknek.

A versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti azt, hogy a vállalkozás a feltételezett jogsértést elkövette, csak annyit jelent, hogy a GVH vizsgálja a felmerült ügyeket. Az eljárás lefolytatására biztosított időtartam három hónap, amely indokolt esetben két alkalommal, egyenként legfeljebb két hónappal meghosszabbítható.

A Hermina Bau ellen az egyik alvállalkozó után egy vevő is feljelentést tett a lassan egy éve csúszó zuglói Happy Land épülő szakasza ügyében. Újabb vevők is erre készülnek, miután a Hermina Center Kft. szerintük jogtalanul akar ellehetetlenülésre hivatkozva szerződéseket felbontani, olyanokkal is, akik hitelt vettek fel a passzív technológiát ígérő lakásra.

Ezekről az ügyekről ebben és ebben a cikkben írtunk részletesebben. A GVH közleményében van arról szó, hogy a versenyhivatalhoz  olyan panaszok is eljutottak, amik "a GVH hatáskörébe nem tartozó, polgári jogvitát megalapozó magatartásokra utaltak", de az nem derül ki, hogy ezekről van-e szó.

(Borítókép: A Hermina Bau egyik vitatott projekjte, a Hermina Happy Land épülő házai - fotó: Karip Timi / Index)