Kormány: A szürkegazdaság visszaszorítása miatt kell a turisztikai adatszolgáltató

2018.11.11. 17:58

A szürkegazdaság visszaszorítását célozza a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ létrehozása, amely külföldi példákon alapul - közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) az MTI-vel.

Mint megírtuk, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Rogán Antal Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter olyan törvényjavaslatot nyújtott be az Országgyűlésnek, amely szerint minden szállodának egy központi adattárba kellene feltöltenie a náluk szállást foglalók adatait. 

A kormányzat közleménye szerint a szálláshely-szolgáltatással kapcsolatos statisztikai adatokat ma a Központi Statisztikai Hivatalnak és a jegyzőknek kell megküldeni, utóbbinak az idegenforgalmi adó miatt papíron. Az ágazat digitalizációja azonban elkerülhetetlen. Ezért alakítanák meg a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központot.

A hoteleknek, panzióknak a jövőben kötelező lenne használniuk azokat a digitális alkalmazásokat, amelyekkel rendeződnének "a szálláshely-szolgáltatás során keletkezett aggregált és deperszonalizált statisztikai adatok." Ehhez  nemzetközi példák szolgáltak alapul, közölte a  Kormányzati Tájékoztatási Központ.  Európa számos országában működik hasonló gyakorlat, mint például Ausztriában, Németországban, Franciaországban vagy Horvátországban.

"Az országos statisztikai adatgyűjtést segítő informatikai rendszer nem friss hír a turisztikai szakma számára", annak létrejöttét a rendszert megalapozó törvény szabályozza, közölték. A vendéglátásban az online pénztárgépek bevezetésével jelentősen sikerült fehéríteni az ágazatot, a cél a szálláshely-szolgáltatásban is a szürkegazdaság visszaszorítása, mivel a mostani nehezen ellenőrizhető, papíralapú adatszolgáltatás jelentős visszaélésekre és adóelkerülésre ad lehetőséget. "Ezt bizonyítja az is, hogy amikor a Kisfaludy Programban meghirdették az országos panziófelújítási pályázatot, hirtelen megugrott a bejelentett működő panziók száma."