Fizetnének a tokióiaknak a költözésért

2018.11.22. 13:11 Módosítva: 2018.11.22. 15:13

A Japán kormány pénzzel próbálná arra ösztönözni az embereket, hogy költözzenek el a fővárosból és környékéről, számolt be a Quartz. Azok, akik hajlandóak új lakóhely után nézni, 3 millió jen, azaz közel 7 millió forint támogatásban részesülhetnek.

Miközben Japán lakossága egyre fogy, és fél magyarországnyi területek állnak lakatlanul, Tokióban és a környező prefektúrákban egyre többen laknak, erre a területre koncentrálódik a lakosság 28 százaléka, több, mint 35 millió ember. Nem csak vidékről szívja el az embereket Tokió, de a nagyobb vidéki városok is megszenvedik az elvándorlást, mint például az északi területeken fekvő Szendai és Szapporo. A japán kormány adókedvezményekkel próbálja visszacsábítani az embereket ezekbe a régiókba.

A régóta demográfiai problémákkal küzdő Japán mindent bevet, hogy benépesítse az elhagyatott területeket, az egyik kis szigeten még házakat is felhúztak közösségi finanszírozásból az esetleges jövevényeknek. A csendesebb és olcsóbb vidéki élet sok ember számára vonzó, és egyes közepes városok, mint Fukuoka sikereket értek el a technológiai kisvállalkozások bevonzásában. De a jobb iskolák, munkahelyek, és az állami szektor intézményei mind Tokióban központosulnak, így sokan kötve vannak a fővároshoz és agglomerációjához.