Azt ígérte a csaló cég, hogy segít kiszűrni a csaló cégeket

2018.11.26. 11:06

11 millió forintra bírságolta a Gazdasági Versenyhivatal az Ügyfél Vélemény Vizsgálati Központ Kft.-t, mert megtévesztő módon állított ki cégeknek tanúsítványt, ami elvileg az interneten fellelhető vélemények alapján azt igazolta volna, hogy a cégek tisztességes kereskedelmi gyakorlatot folytatnak – derül ki a GVH közleményéből.

A cég egy szoftver segítségével 18 kulcsszó (pl. „hazug”, „átvág”...) alapján vizsgálta a vállalkozásokról fellelhető negatív véleményeket az interneten. Ha a keresés nem hozott ilyen eredményt, az adott cég megvehette a tanúsítványt, amit megjeleníthetett üzlethelyiségében, e-mailjeiben, honlapján, vagy például a szóróanyagain.

A GVH vizsgálata alapján azonban a cég által végzett elemzés egyáltalán nem volt teljes körű, sőt, a cég saját bevallása szerint is kizárólag előre meghatározott, alacsony számú kifejezés szűrésére terjedt ki, ezért a tanúsítvány valójában könnyedén félrevezethette a fogyasztókat. Ez így pedig tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatnak minősül a GVH szerint.

A hatóság kiemelt jelentőséggel vette figyelembe, hogy a jogsértés több mint tízezer céget ért el, és azt is, hogy a vállalkozás működésének egésze tisztességtelen kereskedelmi gyakorlaton alapszik. A GVH 2016-ban már elmarasztalta a vállalkozást emiatt, ezért súlyosító tényezőként kezelte az ismétlődő jogsértést is.