Az orvosok és a vasutasok is tiltakoznak a túlóra ellen

2018.11.27. 12:53

A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete és a Magyar Orvosok Szakszervezete is tiltakozik a fideszes törvénymódosítási javaslat miatt, ami a munkaidőkeretet 1-ről 3 évre, a mostani évi 250 - kollektív szerződés szerint legfeljebb 300 - a munkaadó által potenciálisan kijelölhető túlórát 400 órára emelné.

A Magyar Orvosok Szakszervezete szerint "mélyen igazságtalan, hogy az EU legrosszabbul fizetett magyarországi munkavállalói vállára további terheket rakjanak, mind munkaidő terhelésben, mind a többletmunka díjazásának elmaradásával, illetőleg 3 éves munkaidőkeretben történő elszámolási lehetőségével. A magyar munkavállalók, mint európai polgárok, megérdemlik, hogy az EU átlagbérét kapják azonos munkakörökben, mint az EU országokban, és az öt napos munkahetet ne növeljék gyakorlatilag heti 6 napra a "kommunista szombatok" mintájára, gyakorlatilag ingyen munkát végeztetve velük".

VDSzSz Szolidaritás is elfogadhatatlan tartja a törvénymódosítást, és követelik hogy a vonják vissza az indítványot. "Ha ezt mégsem teszik meg, reméljük, hogy az Országgyűlés ezúttal sem fogja elfogadni a korábban hasonló tartalommal már benyújtott indítványt" - írják.

A fideszes Kósa Lajos és Szathmáry Kristóf nyújtotta be azt a módosító javaslatot, ami a jelenlegi egy év helyett hároméves időszakra terjesztené ki a felhasznált és fel nem használt munkaórák beosztására vonatkozó munkaidőkeret kialakítását, és 250-ről 400-ra emelné az éves túlórakeretet. Kósa Lajos a módosító javaslatról azt mondta, nincs szó arról, hogy kiszolgáltatottá tennék a munkavállalókat, éppen hogy lehetőséget kapnak, hogy erősödjön az alkupozíciójuk a bérek és a munkavégzés feltételrendszerének kialakításában a cégekkel való tárgyalások során. 

A javaslat ellen a Munkástanácsok Országos Szövetsége (MOSZ) és a Liga Szakszervezetek, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASSZ), a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége, a Vasas Szakszervezeti Szövetség, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete és a Közúti Közlekedési Szakszervezet is tiltakozik. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter arról beszélt, hogy a Magyarországon beruházó német cégek kedvezően fogadták a "a magyar kormány azon törvénymódosító javaslatait, amelyek tovább növelik az ország versenyképességét, és a korábban kihívásként emlegetett munkaerőpiaci helyzeten javítanak".

Egy korábbi cikkünkben mi is foglalkoztunk azzal, hogy a cégek a szakember- és munkaerőhiány miatt kizsigerelik a dolgozókat sokszor, akik viszont az alacsony fizetések miatt kénytelenek gyakran túlórázn