A dolgozók 83 százaléka nem kér a Fidesz túlóratörvényéből

2018.12.06. 17:43

A Policy Agenda reprezentatív felmérést készített a Fidesz túlóratörvény-módosításáról. "A munkaképes korú lakosság 83 százaléka elutasítja a javaslatot, és mindössze 9 százalék támogatja a kormánypárti kezdeményezést" - írta a kutatásról a 24.hu.

A portál szerint a megkérdezettek 12 százaléka ért egyet a Fidesz narratívájával, amely szerint a tervezett módosítással többet kereshetnek a dolgozók. A szakszervezetek azon kijelentésével, hogy „a túlóraszám növelésével növekszik a dolgozók kiszolgáltatottsága”, a felmérés szerint 83 százalék értett egyet. 4 százalék egyik állítást sem fogadta el, 3 százalék pedig nem tudott dönteni. 

Az aktív munkavállalói réteg 51 százaléka véli úgy, hogy a javaslat veszteséget okoz a kormánypártnak, 30 százalékuk szerint ez a veszteség komoly lesz. A Policy Aganda értékelése szerint a kutatás eredményei azt jelentik, hogy a Fidesz nem tudta átvinni a túlórával kapcsolatos narratíváját. 

A fideszes képviselők által benyújtott javaslat 250 óráról 400-ra emelné egy éven belül a lehetséges túlórák számát. Kövér László szerdán egy interjúban azt mondta, hogy ugyan még nem látta a törvényjavaslatot, de meg fogja szavazni. Érvelése szerint, ha Kósa Lajos azt mondja, "hogy ez egy jó törvény, akkor én ezt látatlanban elhiszem."