Nem jutott egyezségre az OPEC az olajtermelés csökkentéséről

2018.12.07. 06:54

Két nap után sem jutottak egyezségre a Kőolaj-exportáló országok Szervezete (OPEC) tagjai az olajkitermelés csökkentéséről. A bécsi találkozón – amelyen a nem OPEC-tag Oroszország is részt vesz – pénteken még egy fordulót tartanak, de egyelőre nincs jele annak, hogy a napi egymillió hordós csökkentét sikerülne kialkudni, amivel a kartell az olaj világpiaci árának megemelését érné el.

„Nem akarnak egyenlő mértékű csökkentést a tagok” – mondta a Bloombergnek a szaúdi energetikai miniszter. Kalid al-Falih elsősorban Oroszországot okolja azzal, hogy a csökkentésről nem született megállapodás. Ez azonban az OPEC súlyának csökkenésére is újabb árulkodó jel, hiszen nyilvánvalóvá teszi, hogy a szervezet önmagában már nem képes az olaj világpiaci árának befolyásolására. Már 2016-ban is a Szaúd-Arábia és Oroszország koordinációja volt a legfontosabb tényező. Azóta ráadásul a nagy kitermelő Oroszország mellett 75 év után az Egyesült Államok is nettó exportőrré lépett elő, márpedig ő sem tagja az OPEC-nek.

A megállapodás hiányában az olaj világpiaci ára 60 dollár alá esett. Ez most a még így is pozitív költségvetést felmutató Oroszországot nem nyomasztja annyira – különösen azután, hogy a rubel az utóbbi években sokat gyengült a dollárhoz képest, így nominális bevételei nőttek –, ellentétben Szaúd-Arábiával, amelynek olajra épülő gazdaságát egyre jobban megterheli a csökkenő olajár.

Valamiféle megegyezés lehetséges, Oroszország ugyanis nem utasítja el a csökkentést és az orosz energetikai miniszter egy kitérő után pénteken ismét Bécsben lesz. Igaz, az OPEC által Oroszorországtól kért 300 ezer hordó helyett csak napi 150 ezres csökkentést hajlandó elfogadni. Ez viszont az OPEC szerint kevés az olaj árának érdemi befolyásolásához. 

Az Egyesült Államok sem érdekelt a magasabb árban, többek között azért, mert a technológiai fejlődéssel révén a palaolaj kitermelése már kevesebb pénzből is megoldható gazdaságosan, igaz, környezetvédelmi aggályok vannak vele szemben, ám a globális klímaváltozást tagadó Donald Trump vezetése alatt ez kevéssé szempont.

„A világnak nincs szüksége magas olajárakra” – üzente az amerikai elnök Twitteren az OPEC ülésének idején.