Kelet-Magyarországon létesít gyárat az Airbus Helicopters

airbus
2018.12.18. 21:17

Szijjártó Péter külügyminiszter hétfőn bejelentette, hogy helikopterekhez szükséges alkatrészeket gyártó üzemet létesít Kelet-Magyarországon az Airbus Helicopters, melynek konkrét helyszínéért jelenleg két város is verseng – írja az MTI.

A helyszínről szóló döntést jövő év elején hozzák majd meg, ezt követően véglegesítik majd a költségvetési támogatásról szóló megállapodást is, emellett pedig az is kiderült, hogy a kormány vissza nem térítendő támogatást biztosít az Airbus számára a beruházáshoz.

Szijjártó hangsúlyozta, hogy a beruházást Magyarország regionális versenyben nyerte el, valamint kiemelte, hogy a két fél közötti együttműködés a gyár létesítésén kívül kiterjed még a honvédség részéről 36 új helikopter beszerzésére.

Mint mondta,

  • ez nagymértékben hozzájárul ahhoz, hogy a walesi vállalásoknak megfelelő határidőben teljesíthető legyen az a NATO felé tett vállalás, melynek értelmében az országnak meg kell haladnia a 2 százalékos védelmi-ipari költési küszöböt,
  • emellett pedig a megállapodások nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy a védelmi költségvetésen belüli fejlesztési kiadások aránya is 20 százalék fölé szökjön.

Szijjártó arra is kitért, hogy az együttműködésnek köszönhetően Németországgal és Franciaországgal szorosabb lesz a kapcsolat, az Airbus beruházása pedig egy igazi európai elköteleződésről tesz tanúbizonyságot.

A szándéknyilatkozat aláírásával egy új fejezet nyílik az Airbus és Magyarország együttműködésében. Az alkatrészgyártás egy precíziós munka, amelyben az Airbus támaszkodik a magyar szaktudásra. Két év múlva minden századik helikopterben, amit az Airbus gyárt, magyar alkatrész is lesz.

– nyilatkozta Bruno Even, az Airbus Helicopters vezérigazgatója, aki azt is elmondta, hogy a beruházás azért valósulhat meg, mert Magyarország elkötelezett az innováció terén és komoly technikai tudással rendelkezik.

Even hozzátette azt is, hogy a partnerség nem korlátozódik kizárólag helikopterekre, potenciális projektek előtt nyithat ajtókat a jövőben és kiemelte, hogy a partnerségi megállapodással az Airbus kulcsszerepet szeretne játszani Magyarország nemzeti függetlenségének erősítésében a légi szállítás területén, ezért

elkötelezettek, hogy Magyarországot az ipari stratégiájuk középpontjába állítsák.