Kft.-ből részvénytársasággá válik a magyar Wizz Air

2019.01.08. 10:10

Az eddig kft. formában működő magyar Wizz Air március végétől zártkörű részvénytársaságként működik tovább – szúrta ki a cégközlönyből az Mfor.hu. A magyar tulajdonú fapados légitársaság 2003-as alapítása óta működött Magyarországon kft. formában, azt egyelőre nem igazán tudni, miért pont most érezte úgy a cég vezetése, hogy ideje lenne részvénytársasággá válni.

Mindenesetre elég nagy kft. a Wizz Air, a cég bevétele a 2018 februárjában véget érő pénzügyi évben 2,15 milliárd eurót, vagyis több mint 692 milliárd forintot, profitja pedig közel 290 millió eurót, úgy 93 milliárd forintot tett ki. 

A részvénytársasággá alakulás után is egy tulajdonosa lesz a Wizz Airnek, a laza adózási szabályairól ismer brit Jersey-szigetre bejegyzett Wizz Air Holding Plc, ami viszont nyílt részvénytársaságként a londoni tőzsdére van bejegyezve. Az Mfor.hu megkérdezte a légitársaságot, hogy a zrt.-vé alakulás után elképzelhető-e, hogy egyszer csak nyrt.-vé válik a cég, vagyis bevezetik a Budapesti Értéktőzsdére, de a cég nyilatkozata szerint ez nincs tervben.