A Mercedes autóakkumulátorokat fog gyártani Lengyelországban

2019.01.22. 14:56
A hírt a lengyel miniszterelnök, Mateusz Morawiecki jelentette be: a német autógyártó, amely csak tavaly jelentkezett első teljesen elektromos hajtásrendszerű modelljével, a lengyelországi Jaworban épít autóakkumulátor-gyárat.

A Mercedes-Benz - a korszellemnek megfelelően - a jövőben egyre nagyobb hangsúlyt kíván fektetni az elektromos autók piacára. Holott az első teljesen elektromos Mercedes-típust, a többi gyártótól jócskán lemaradva csak tavaly szeptemberben mutatták be.

A Mercedes nem új jövevény Jaworban, hiszen a cég anyavállalata, a Daimler jelenleg is épít egy motorgyárat a városban. A mostani akkugyár újabb 300 munkahelyet fog teremteni, és összességében 200 millió eurós befektetéssel jár. A cég a tervek szerint 2030-ra már több mint 20 milliárd euró értékben fog autóakkumulátorokat felhasználni, hiszen a termelésüket fokozatosan a hibrid, illetve az elektromos autók irányába tolják el.

A Mercedes ezzel a többi német autógyártó nyomdokain halad tovább, amelyek már korábban megkezdték a terjeszkedést az elektromos autók piacán. A lépést az iparági szakértők

a dízelautókat sújtó, egyre szigorúbb európai korlátozásokra adott válaszként értelmezik.

Jelenleg még nem dőlt el, hogy a jelenleg létező számos akkumulátortechnológia közül melyik lesz a nyerő az autóiparban. A Tesla például a Panasonic által gyártott lítium-nikkel-kobalt-alumíniumoxid akkukra esküszik. A kínai gyártók inkább a lítium-vasfoszfát akkumulátorokat favorizálják, amelyek energiasűrűsége ugyan alacsonyabb, viszont nem kell hozzájuk kobalt, amely nemcsak drága, de előállítása súlyos környezetvédelmi aggályokat is felvet. A japán autógyárak, például a Nissan, megint csak egy másik típust, a lítium-mangánoxid elemeket részesítik előnyben.

Forrás: Reuters