Következményekkel fenyeget Kína, ha kizárják a Huaweit az európai piacról

2019.01.28. 16:03 Módosítva: 2019.01.28. 16:05

Súlyos következményekkel járhatna a globális gazdasági és tudományos együttműködés szempontjából, ha kizárnák a Huaweit az európai 5G mobilhálózatok építésének tendereiből, mondta Csang Ming nagykövet az MTI beszámolója szerint. Azután vált feszültté a viszony a kínai cég és partnerei között, miután kémkedés gyanújába keveredett a vállalat egy munkatársa. 

"Nem segít, ha rágalmazást, diszkriminációt, nyomásgyakorlást, kényszerítést vagy spekulációt alkalmazunk másokkal szemben" – mondta Csang Ming a Financial Times című brit lapnak adott interjúban.

Biztonsági megfontolásból nemrég az Egyesült Államok, majd Ausztrália, Új-Zéland és Tajvan is kizárta az 5G hálózatok fejlesztéséből a Huaweit, illetve Japán is erre készül. Washington szerint Peking kémkedésre használhatja fel a cég berendezéseit, a vádak arra a kínai jogszabályra hivatkoznak, amely megköveteli a technológiai vállalatok együttműködését a hírszerző szervekkel.

A nagykövet határozottan tagadta ezeket a vádakat, és kijelentette, hogy a Huawei kizárása Európa számára is káros lenne, a rendkívül magas szinten összefonódott szállítási és értékláncokat ugyanis nem szabadna mesterségesen és szándékosan szétszakítani, ez szerinte "nagy felelőtlenség" lenne.

Kiemelte, hogy országa párbeszédre törekszik, és hangsúlyozta a szabályalapú nemzetközi rend melletti kiállás és a protekcionizmus elleni küzdelem fontosságát. A közüzemi infrastruktúrát, önvezető járműveket, ipari robotokat, de még gyógyászati berendezéseket is hálózatokra kapcsoló "negyedik ipari forradalmat" bevezető 5G technológia megjelenésével különösen fontossá váltak a biztonsági szempontok a kormányzatok szemében.

A korábban a kínai néphadseregben mérnökként szolgáló Zsen Cseng-fej által alapított Huawei legfőbb versenytársa a területen a svéd Ericsson és a finn Nokia.