Egy sztrájk margójára - teljesen leáll szerdán a belga légi közlekedés

2019.02.12. 18:45
Nemcsak a pilóták, de a légi irányítók is sztrájkolnak.

A magyar utasoknak is érdemes figyelnie, mert a belgiumi légtér irányítását végző vállalat arról számolt be, hogy a munkabeszüntetés okozta bizonytalanság miatt kedd este 10 órától 24 órán keresztül egyetlen járat indítására vagy fogadására sem adnak engedélyt.

Ez alól csak a kormányzati, katonai és vészhelyzeti repülések jelentenek kivételt. A cég szóvivője közölte, a sztrájk nem érinti a belga légteret 8000 méter fölötti magasságban átszelő repülőgépeket, mivel azok forgalmát az európai légiforgalmi irányítást összehangoló szervezet (Eurocontrol) maastrichti központja kezeli.

Egyelőre nem tudni pontosan, hogy összesen hány járatot, illetve utast érint a fennakadás, de az biztos, hogy tízezrekről van szó. Bennfentes források szerint az akció megzavarja a NATO szerdán kezdődő védelmi miniszteri ülését, egyes résztvevők valószínűleg késve fognak megérkezni.

A legnagyobb belga szakszervezetek által bejelentett általános munkabeszüntetés számos más szektorra is kiterjed február 13-án, egyebek mellett a közhivatalokra, a rendőrségre, a kórházakra, a tömegközlekedésre és a postára is. A tiltakozók béremelést, jobb munkakörülményeket, magasabb jövőbeli nyugdíjakat követelnek. Február 15-én pedig Olaszországban érdemes figyelni a közlekedési dolgozók sztrájkjára, mert az akár a nagyobb városok reptereit is érintheti.

A felsoroltak közül a legtöbben túl nagy érdekérvényesítő képességgel nem rendelkeznek, de a jól fizetett pilóták rendre a legeredményesebben sztrájkoló munkahelyi közösség.

A szakszervezetek kritikusai szerint miközben a munkavállalók védelme az aszimmetrikusan előnyös helyzetben levő, tőkeerős munkáltatókkal szemben rendkívül indokolt, sajnos a történelmi tapasztalatok alapján visszatérően kialakult kétfajta szakszervezeti szélsőség.

Az egyik a puhány, tohonya, érdekérvényesítésre csak rendkívül korlátozott mértékben alkalmas típus, a másik a maffiaszerű, az erős érdekérvényesítő képességét nem tisztességesen, hanem egyedi alkuk és előnyök mentén használó típus.

Természetesen a jó szakszervezet és a rossz szakszervezet közötti különbség a sztrájktípusok között is visszaköszön, a két nagy szélsőséges sztrájktípus,

  • a méltányosságért küzdő, „szolidaritási” elven induló, indokolt sztrájk, például akkor, ha a munkáltató nem fizetett meg egy szerződés szerint is jogos járandóságot, illetve
  • az amúgy is jól fizetett, de komoly zsarolási potenciállal bíró közösségek munkabeszüntetései, amit a még jobb körülményeik miatt indítanak.