Hat éve nem javult ennyit az orosz gazdaság

2019.02.12. 11:17

Az orosz GDP 2,3 százalékkal, hat éve legnagyobb mértékben nőtt tavaly, adta hírül az MTI. Az orosz gazdasági minisztérium 1,8 százalékos, a jegybank 1,5-2 százalékos tavalyi GDP-bővüléssel számolt, míg a december végén megkérdezett elemzők 1,7 százalék növekedést vártak.

Egy évvel korábban, 2017-ben az orosz gazdaság szerényebben, 1,6 százalékkal nőtt. A hivatalosan vártnál nagyobb tavalyi gazdasági növekedés elsősorban arra vezethető vissza, hogy a statisztikai hivatal 0,5 százalékról 5,7 százalékra javította az építőipar éves növekedési ütemét a tavalyi első 11 hónapról. A gazdasági minisztérium ezt az észak-oroszországi Jamal-Nyenyec autonóm körzetben elvégzett munkákkal indokolta. Konkrétan nem nevezték meg, hogy miről van szó, de a Novatek, Oroszország legnagyobb magántulajdonban lévő földgázipari vállalata földgáz-cseppfolyósító (LNG) üzeme tavaly érte el a teljes kapacitást.

A Moszkvától 2500 kilométerre északkeletre fekvő Jamal-félsziget energiahordozó készletének kitermelésére 2013-ban indult 23 milliárd eurós beruházási projekt. Utak és lakótelepek mellett egy erőmű is épült, valamint egy 500 kilométeres vasútvonal és egy repülőtér is. A kitermelt földgáz és olaj elszállítására lefektetett vezetékek mellett egy terminál és egy földgáz-cseppfolyósító üzem is létesült a tengerparton.

A Reuters által december végén megkérdezett elemzők 2019-re 1,4 százalékos orosz gazdasági növekedéssel számoltak. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) idén januárban ismertetett legújabb előrejelzésében 1,6 százalékos idei orosz GDP-növekedés szerepel, az orosz jegybank február elején 1,2-1,7 százalékos idei gazdasági növekedést becsült.