Polt Péternek az Európai Parlamentben kell elmagyaráznia az Elios-ügyet

2019.02.19. 12:45

Polt Péter legfőbb ügyésznek az Európai Parlament költségvetési ellenőrző bizottsága előtt kell beszámolnia az OLAF által is vizsgált Elios-ügyről, számolt be a hvg.hu.

Azután döntöttek a meghívásról, hogy a kormány kivette az Elios-projekt költségeit az unió felé benyújtott számlákról, miután azokkal kapcsolatban több kritikát is megfogalmazott az Európai Unió csalás elleni hivatala. Magyarországon azonban a Nemzeti Nyomozó Iroda bűncselekmény hiányában végül megszüntette a nyomozást is.

Az ügyet Jávor Benedek európai parlamenti képviselő hozta nyilvánosságra egy Facebook-bejegyzésben. Miután kiderült, hogy esélytelen harcolni ezért a pénzért, a magyar fél úgy döntött, hogy inkább nem is nyújtanak be róla számlát. Utólag ugyan a minisztérium igyekezett elvenni a dolog élét: azt állították, az Európai Bizottság mindig vitatja a projektek egy részét, így hogy ne legyen uniós forrásvesztés, rendszerint túlvállalják magukat, és gyakori, hogy Magyarország számos tételt nem számol el az Európai Bizottsággal. Ez történt az Elios esetében is.

„110 százalékát költöttük el a rendelkezésre álló keretnek, és mind a 100 százalék lehívásra került olyan projektekkel, ahol nem volt vita a kormány és a brüsszeli bizottság között” – írta a minisztérium. Az ITM azt hangsúlyozta, hogy a rendőrség nem állapított meg bűncselekményt az Elios-ügyben, valamint, hogy a projektek megvalósultak.

A Legfőbb Ügyészség azt állítja, hogy Polt Péter nem kapott semmilyen meghívást az Európai Parlament költségvetési bizottságától.