3 hónappal a csőd előtt 752 millió állami támogatásról kötött szerződést a Szarvasi-gyár

2019.03.05. 12:38

752,3 millió forintos támogatást kapott a Pénzügyminisztériumtól tavaly nyáron a Szarvasi Vas- és Fémipari Zrt. – írja az Mfor.hu a minisztérium által közzétett adatokra hivatkozva.

A támogatást "jelentős innovációt tartalmazó komplex beruházásra" nyújtotta a kormány a szarvasi cégnek. Az erről szóló szerződést 2018. július 30-án írták alá, a cég vezetése három hónappal ezután, tavaly októberben döntött a beruházás leállításáról, az eszközök értékesítéséről, és a csoportos leépítésről.

A gyár kávéfőzőket és lámpákat gyártott. Az ötvenes évek óta működő gyár végét az jelentette, hogy az IKEA visszamondott egy jelentős megrendelést, mert nem volt megelégedve a bútoráruháznak beszállított lámpák minőségével, a gyár pedig annyira függött az IKEA pénzétől, hogy ezt a szakítást nem élte túl. Az Mfor.hu azt írja, valószínűleg az állami támogatás is a lámpagyári projektre kellett a cégnek.

Cikkünk megjelenése után a Pénzügyminisztérium közölte, hogy a cég a megítélt 752 millió forintos fejezeti kezelésű támogatást nem vette igénybe. A támogatási szerződést megkötötték, de az üzleti környezetük megváltozása miatt nem tudták vállalni a szerződésben rögzített kötelezettségeiket, így elálltak a tervezett beruházás megindításától és a megítélt támogatást visszamondták. A Pénzügyminisztérium részéről így a vállalat részére a kifizetés sem történt meg.

A szarvasi gyár dolgozóinak a kormány is segít munkát találni. A cég 22 munkavállalóját azonnali hatállyal átvette egy másik, a cég telephelyén működő vállalat. Emellett a térség mintegy 20 jelentős foglalkoztatója jelezte, hogy készek közreműködni a munkavállalók elhelyezésében. A kormányzat mobilitási támogatásai is könnyíthetik a dolgozók újbóli munkába állását, és új befektetőt is keresnek a cég vagyontárgyaihoz.