Továbbra is gyengélkedik a német autóipar

2019.03.11. 12:09 Módosítva: 2019.03.11. 12:20

A német autóipar megingását az ország egész gazdasága megérezte, Európa ipari nagyhatalmát nem csak a brexit körüli növekvő nyugtalanság fenyegeti, de gondot jelent Trump kereskedelmi háborúja is, számolt be a Reuters.

A britek körüli káosz, és a Trump által belengetett vámok nagyon rosszat tesznek a javarészt exportra termelő Németország gazdaságának, a tavalyi évben épp hogy csak el tudták kerülni a recessziót. 

A német autóipartól erősen függő Magyarországnak különösen fájó lehet ez a trend. 

Ráadásul hasonló tényezők nehezítik meg az egész EU gazságának életét, a hétfői adatok fényében érezni a Európai Központi Bank múlthéten bejelentett gazdaságélénkítő intézkedéseinek valódi súlyát.

"Az ipari termelés adatai nagyon megbízhatóak, és  tovább erősítik azt a képet, hogy az európai gazdaság lassul – mondta Antione Bouvet, a Mizuho bankcsoport szakértője. – És az adatok egyre valószínűbbé teszik, hogy a lassulás nem csak átmeneti."

Egy német üzleti újság, a Handelsblatt hétfői számában arról ír, hogy a szövetségi kormány kénytelen volt 0,9 százalékra visszavenni a GDP-növekedés várható értékét, ezzel két hónapon belül már másodszor nyesik meg az előrejelzést. A német ipari termelés 0,8 százalékot esett, szemben a fél százalékos emelkedésről szóló piac várakozással. 

Az autóipar termelése januárban 9,2 százalékkal csökkent a német gazdasági minisztérium adatai szerint.

Ők a beszállítók sztrájkjait, és az új márkákat teszik felelőssé. A német autóipar rossz teljesítményéhez azonban más dolgok is hozzájárulnak. A kereslet csökken a kínai gazdaság lassulása és a dízelautók népszerűségének visszaesése miatt, a cégeket pedig megterhelik a költséges befektetések az elektromos és az önvezető autók fejlesztésébe.