Sztrájkoló dolgozókat rúgtak ki a miskolci autóalkatrészgyárból

2019.03.12. 23:44

Négy-öt munkavállalót is azután bocsátottak el a miskolci a S.E.G.A. Kft. gyárából, hogy február közepén részt vettek az Életre Tervezett Munkavállalók Országos Szakszervezete (ÉTMOSz) által szervezett sikertelen sztrájkban.

A G7.hu-nak a szakszervezet vezetője, Janik Tamás azt mondta, csak olyanokat küldtek el, akik sztrájkoltak, és ez jogorvoslatért kiállt, amit elő is kezdtek készíteni.

A lapnak két kirúgott munkavállaló arról számolt be, hogy három nappal azután, hogy a szakszervezet kellő támogatottság hiányában befejezte a sztrájkot, a logisztikai részleg vezetői nagyjából negyven ember előtt tartottak gyűlést, ahol köszönetet mondtak azoknak, akik a sztrájk alatt is dolgoztak, majd nyilvánosan bejelentették az elbocsátásukat. “Ennek a megbeszélésnek két célja volt: a nagyközönség előtt való megalázásunk, és az, hogy még jobban nyomatékosítsák a hatalmukat az egyébként is megfélemlített dolgozók előtt” - mondta az egyikük.

A két férfi azt mondta, több dokumentált hibára hivatkozva küldték el őket, és azt mondták, összességében sem voltak elégedettek a munkájukkal, de szerintük ez a magyarázat több sebből vérzik, ugyanis sem szóbeli, sem pedig írásbeli figyelmeztetésben nem részesültek soha. Az egyik férfi, aki egy éve dolgozott a gyárban, korábban még hónap dolgozója is volt.

Egy másik elküldött munkavállaló azt mondta, neki nem indokolták meg a felmondást. Ő öt éve dolgozott a gyárban.

A S.E.G.A. közölte a lappal, hogy “természetesen elő szokott fordulni, hogy munkaerő kölcsönzés keretében foglalkoztatott munkavállalótól válunk meg, aminek sok különböző oka lehet”, de szerintük az elmúlt időszakban sem növekedett meg az ilyen esetek száma, sőt a cégnél "folyamatos a felvétel a fluktuáció pótlása és az új pozíciók betöltése miatt is".

Az indítómotorokat és generátorokat gyártó S.E.G.A. Hungary Kft. korábban Bosch SG néven indult Magyarországon, majd miután megvásárolta a Zhengzhou Coal Mining Machinery Group S.E.G. Automotive Kft. néven folytatta az autóalkatrészek gyártását Miskolcon.